G.E. Marti/JILA
Atomur

Hvem styrer tiden?

Hvem koordinerer egentlig den overordnede tid, som verdens tidszoner er knyttet til?

Den internationale koordination af tiden styres af organisationen International Earth Rotation and Reference Systems Service – eller IERS.

IERS har ansvaret for at holde øje med Jordens præcise rotation og bl.a. indskyde såkaldte skudsekunder for at holde klokkeslættet synkroniseret med planetens rotation.

Rotationen varierer nemlig en lille smule i forbindelse med fx kraftige jordskælv. Skælvet den 11. marts 2011 i Japan betød, at IERS måtte gøre jorddøgnet ca. 1,8 mikrosekunder kortere.

Rent fysisk sker tidsbestemmelsen rundtom i verden med atomure.

Urene udnytter, at atomer har en naturlig såkaldt resonansfrekvens, som altid er den samme for en bestemt type atom. Ved at skabe et elektromagnetisk felt, som svinger i takt med atomernes frekvens, kan urene måle tidens gang ekstremt præcist.

De bedste går maksimalt et sekund forkert i løbet af fem milliarder år.

Og den præcise tidsmåling er vigtig – bl.a. for det verdensomspændende netværk af GPS-satellitter, der leverer positioner til fly, skibe og almindelige trafikanter.

Hvis uret i en GPS-satellit går en milliardtedel sekund forkert, skrider positionsangivelsen 30 centimeter. Og går satellittens ur et helt sekund forkert, vil fx Google Maps vise din position som tættere på Månen end på Jorden.