Shutterstock
Jordens omkreds

Hvor langt er der rundt om Jorden?

Hvis jeg kunne cykle hele vejen rundt om Jorden i én lige linje, hvor mange kilometer skulle jeg så tilbagelægge?

Hvor langt er der rundt om Jorden?

Jordens omkreds afhænger af, hvor målingen finder sted. Hen over nord- og sydpolen, dvs. langs en af Jordens længdegrader, er den officielle omkreds 40.007.863 meter. Målt rundt langs ækvator er omkredsen lidt større, nemlig 40.075.017 meter.

Jorden er altså ikke perfekt kugleformet. Den er en smule fladtrykt og buler ud ved ækvator.

Forskellen på ca. 0,3 procent skyldes planetens rotation om sin egen akse.

Fladtryktheden har bl.a. den sjove konsekvens, at Mount Everest ikke er verdens højeste bjerg, når der måles fra Jordens centrum. Den titel går til Chimborazo i Ecuador.

Chimborazo ligger nemlig blot en kilometer fra ækvator, hvor Jordens omkreds og radius er størst. Ækvatorbulen betyder, at der er 6384,4 kilometer fra Jordens centrum til toppen af Chimborazo, mens der til toppen af Mount Everest, som ligger over 3000 kilometer fra ækvator, kun er 6382,3 kilometer.

Jordens omkreds har været kendt længe

Jordens omkreds har været kendt ret præcist siden det tredje århundrede f.Kr.

Den græske astronom og matematiker Eratosthenes regnede sig på baggrund af solhøjden i hhv. byerne Alexandria og oldtidens Syene, i dag Aswan, frem til en samlet længde rundt om Jorden på 252.000 “stadium”.

En stadium var 157,5 meter, så Eratosthenes’ måling svarer til 39.690.000 meter.

I dag benytter forskerne bl.a. data fra satellitter med laserbaserede højdemålere til at skabe en centimeterpræcis model af Jorden. Det sker inden for det internationale projekt World Geodetic System, WGS.