Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Himlens blå farve kommer af lysets spredning.

Hvorfor er himlen blå?

Når vi kigger op, er det en blå himmel, der møder os. Men hvorfor er det egentlig, at himlen er blå?

Shutterstock/KC Lens and Footage

Årsagen til vores blå himmel findes i lysets spredning. På vej ned mod Jordens overflade oplever lyset med de korteste bølgelængder den kraftigste spredning.

Det blå lys er den mest kortbølgede farve i det synlige spektrum, og derfor bliver der spredt væsentligt mere blåt lys ud på himlen end lys i alle andre farver.

Det er de mindste molekyler i atmosfæren såsom ilt (O2) og kvælstof (N2), der spreder lysets farver forskelligt. Større partikler som fx vand eller støv spreder lys stort set uafhængigt af lysets farve.

Nuancen af blå afhænger af vand

Det er derfor muligt at bedømme mængden af netop vand i atmosfæren ved at se på, hvor lyseblå farven egentlig er.

I en ekstremt tør polarluft virker himlen næsten sort-blå, og den i vores øjne mest blå himmel er faktisk ofte iblandet en del andre farver – altså hvidt lys – for at virke rigtigt blå.

I luftmasser, som igennem længere tid har fået vanddamp tilført fra varmt havvand, bliver himlen nærmest hvidlig, og favoriseringen af den blå farve overskygges helt af en kraftigere refleksion af hele farvespektret.

Rayleigh-spredning favoriserer blåt lys

Spredningen, som favoriserer det blå lys, som har kortere bølgelængde end det røde lys, kaldes for Rayleigh-spredning. Størrelsen af de molekyler, som spreder lyset, ligger her relativt tæt på bølgelængden af lyset.

Det blå spektrum ligger cirka mellem 4000 og 5000 ångstrøm, mens fx rødt lys har en bølgelængde på cirka 7000 ångstrøm, hvor en ångstrøm svarer til 10 -10 meter.

Rayleigh-spredningen er også årsag til et andet, lige så velkendt fænomen – den røde sol-nedgang. Her er solstrålingens vej gennem atmosfæren så lang, at kun den mest standhaftige farve er tilbage – nemlig rød.

Læs også:

Hvorfor skifter himlen farve?
Jorden

Spørg os: Hvorfor er himlen blå om dagen, men rød om aftenen?

1 minut
Jorden

KIG OP: Nattehimlen lyser rødt og grønt

2 minutter
Solformørkelse på himlen
Solformørkelse

Total solformørkelse rammer i vinteren 2021

7 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul