Hvorfor ser Jorden lille ud fra Månen?

Jorden ligner en lille ært fra Månen. Hvorfor det?

Earth seen from the moon

Jorden er fire gange større end Månen. Det betyder, at hvis man står på Månen og betragter Jorden, så ser den også fire gange større ud, end Månen gør her fra Jorden.

Men sådan opleves det ikke altid ifølge beretninger fra de astronauter, der har besøgt Månen. Den første mand på Månen, Neil Armstrong, har udtrykt det således:

“Det slog mig lige pludselig, at denne lille ært, smuk og blå, var Jorden. Jeg løftede min tommelfinger og lukkede det ene øje, og min tommelfinger dækkede for Jorden. Jeg følte mig ikke som en kæmpe. Jeg følte mig meget, meget lille.”

Sammenligning er umulig

Der kan altså være langt fra selve oplevelsen til den fysiske virkelighed. Vi kender jo også fænomenet her fra Jorden, hvor Månen ser meget større ud, når den står nær horisonten, end når den er højt på himlen. Forklaringen er, at man højt på himlen savner et sammenligningsgrundlag.

Dette er vel kommet stærkest til udtryk, da det første hold astronauter fløj mod Månen om bord på Apollo 8. Der var lidt problemer med navigationen, og jordkontrollen bad astronauterne om at navigere efter jordkloden.

Det udløste det berømte svar: “Det skal vi nok – så snart vi har fundet den!” Det udløste megen latter i jordkontrollen, men sandheden var, at det tog næsten en time, før Jorden blev fundet.