Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Jorden

Hvornår bytter Jordens poler plads igen?

Jordens magnetfelt skifter retning med jævne mellemrum, men vi kan ikke vide, om det er ved at vende. Sikkert er det dog, at de magnetiske poler flytter sig. Kompasmålinger af magnetfeltet gennem de sidste 400 år fortæller, at den magnetiske nordpol har flyttet sig omkring i Polarhavet nord for Canada med op til ti kilometer om året, men omkring 1990 satte den farten op og strøg nordpå med op til 60 kilometer om året. De magnetiske polers position længere tilbage i tiden afsløres af forskellige magnetiske mineraler, man kan finde i lavaer og andre bjergarter, som er millioner af år gamle. Mineralerne røber, at magnetfeltet i gennemsnit skifter retning med omkring 250.000 års mellemrum. Man kan også se, at det er over 780.000 år siden, at polerne skiftede sidst, så det kunne efterhånden være oppe over. Det er i øvrigt ikke kun magnetfeltets retning, der ændrer sig med tiden, men også dets styrke. Det viser prøver, der er taget fra bunden af søer og have. Ud fra analyser af mineraler herfra kan man konstatere, at magnetfeltets styrke er faldet i løbet af de seneste 11.000 år.

Læs også:

Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Universel influenza-vaccine kan være på vej

2 minutter
Insekter

Verdens stærkeste dyr lever af lort

3 minutter
Månen

NASA vil bygge permanent koloni på Månen

12 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul