Asahi Shimbun/Getty Images
Blå magi i 122 meters dyb

Jordens huller afslører dybe mesterværker

Helvedeskrater, vandskakter og enorme miner – jordoverfladen er perforeret af gigantiske huller og kratere, som er resultater af enten imponerende naturkræfter eller menneskelig ihærdighed.

Gaskrater har brændt i 50 år

I 1971 sev gas ud fra en kollapset russisk borerig ved Darvaza nord for Turkmenistan. Ingeniørerne satte ild til for inddæmme problemet, og lige siden har hullet brændt. Men i januar 2022 har Turkmenistans præsident meddelt, at helvedesilden skal slukkes.

Giles Clarke/Getty Images

Jordens rigeste hul ses fra rummet

Et åbent brud nær Salt Lake City i den amerikanske delstat Utah har været kobbermine siden 1906. Hver dag bliver 450.000 tons malm brudt til en årlig værdi af 10 mia. kr. – hvilket har givet minen tilnavnet “Det rigeste hul på Jorden”.

Stephen L. Saks/Photo Researchers/Ritzau Scanpix

Flodvand skar Grand Canyon ud

Som et 400 km langt øksehug har smeltevand fra Rocky Mountains kløvet Grand Canyon fra Lake Powell, Utah, til Lake Mead ved Nevada i USA. Kløften er op til 1800 meter dyb og 29 km bred, hvilket gør den til verdens største.

Michele Falzone/Getty Images

Vand fylder fem kilometer labyrint

Forskerne har opdaget gange på næsten 5000 meter i hulesystemet Ordinskaja i Uralbjergene. Grundvandet har skabt hulerne ved at udhule et 20 meter tykt og 200 mio. år gammelt, vandret lag af kemisk udfældet gips.

Viktor Lyagushkin/PHOTOTEAM.PRO

Blåt hul afslører historisk drypstenshule

300 meter bredt, perfekt cirkulært og 122 meter dybt – det store, blå hul i Belize var oprindeligt en enorm tørlagt kalkstenshule og indeholder drypsten, men for omtrent 1/2 mio. år siden fik et jordskælv hulen til at kollapse.

Asahi Shimbun/Getty Images

Meteor slog hul i jordskorpen

For 2 mia. år siden torpederede en meteor Jorden med 150.000 km/t og skabte det 200 km brede Vredefort Meteorkrater i det sydlige Afrika. Klippeblokken var på størrelse med Mount Everest, og energiudladningen var den største i planetens historie.

Uig Satellite And Aerial/Ritzau Scanpix

Iskrystaller pryder lavaskakt

For ca. 5200 år siden gik vulkanen Leitahraun i udbrud på Island og skabte hulen Raufarhólshellir. Lavaen skar en åbning på 1360 meter i længden, op til 30 meter i bredden og 10 meter i højden, der om vinteren også har smukke isformationer.

Keldon Photography/Alamy/ImageSelect