Jordens indre kerne er delt i to

Ved at undersøge, hvordan jordskælvsbølger bevæger sig gennem Jordens indre, har forskere gjort en banebrydende opdagelse: Jordens inderste kerne er todelt.

Jordens indre kerne har sin egen kerne

Jordens indre gemmer på endnu en kerne

Videnskaben har større kendskab til fjerne planeter som Mars og Jupiter end til det inderste af vores egen klode. Men med en ny teknik kan geologer vha. ultralyd undersøge Jordens indre på samme måde, som læger kan se ind i patienter.

Ved hjælp af den nye teknik har geologer fra University of Illinois i USA og Nanjing University i Kina gjort en banebrydende opdagelse: De har afsløret, at Jordens indre kerne slet ikke er den inderste, men gemmer på endnu en kerne.

Jordens indre skal sladre om Jordens udvikling

Forskerne skannede Jordens indre ved hjælp af seismiske bølger fra jordskælv, som når hele vejen gennem Jorden ind til kernen og tilbage igen. På den måde opdagede de, at jernpartiklerne i den yderste indre kerne er ordnet i nord-syd-gående retning, mens de i den inderste indre kerne peger øst-vest.

1: Skorpe 2: Kappe 3: Ydre kerne 4: Indre kerne A: Indre inderkerne B: Ydre inderkerne

Med den nye viden håber forskerne at blive klogere på, hvordan Jorden har udviklet sig, og hvordan Jordens kerne interagerer med klodens magnetfelt, der som et skjold beskytter os mod stråling fra rummet.

Jordens indre er kompleks

At Jordens kerne er todelt, er bare én ud af en stribe opdagelser, geologer har gjort. Læs mere i artiklen om Jordens fascinerende indre: