Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jordens indre kerne har sin egen kerne
Universet - Jorden

Jordens indre kerne er delt i to

Ved at undersøge, hvordan jordskælvsbølger bevæger sig gennem Jordens indre, har forskere gjort en banebrydende opdagelse: Jordens inderste kerne er todelt.

Jordens indre gemmer på endnu en kerne

Videnskaben har større kendskab til fjerne planeter som Mars og Jupiter end til det inderste af vores egen klode. Men med en ny teknik kan geologer vha. ultralyd undersøge Jordens indre på samme måde, som læger kan se ind i patienter.

Ved hjælp af den nye teknik har geologer fra University of Illinois i USA og Nanjing University i Kina gjort en banebrydende opdagelse: De har afsløret, at Jordens indre kerne slet ikke er den inderste, men gemmer på endnu en kerne.

Jordens indre skal sladre om Jordens udvikling

Forskerne skannede Jordens indre ved hjælp af seismiske bølger fra jordskælv, som når hele vejen gennem Jorden ind til kernen og tilbage igen. På den måde opdagede de, at jernpartiklerne i den yderste indre kerne er ordnet i nord-syd-gående retning, mens de i den inderste indre kerne peger øst-vest.

1: Skorpe 2: Kappe 3: Ydre kerne 4: Indre kerne A: Indre inderkerne B: Ydre inderkerne

Med den nye viden håber forskerne at blive klogere på, hvordan Jorden har udviklet sig, og hvordan Jordens kerne interagerer med klodens magnetfelt, der som et skjold beskytter os mod stråling fra rummet.

Jordens indre er kompleks

At Jordens kerne er todelt, er bare én ud af en stribe opdagelser, geologer har gjort. Læs mere i artiklen om Jordens fascinerende indre:

Læs også:

Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Måneformørkelse rammer Danmark fredag aften

4 minutter
Merkur

4. Juni: Vores sjældne nabo kigger frem

8 minutter
Jorden

Tag med på rejse til Jordens indre

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul