Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

CERN chamber simulating the atmosphere
Universet - Jorden

Kosmisk stråling giver flere skyer

Et eksperiment på CERN i Schweiz støtter en teori om, at Jordens temperatur svinger med den kosmiske stråling fra Solen.

Forskerne har længe vidst, at klodens gennemsnitstemperatur varierer i takt med den kosmiske stråling fra Solen, og at det formentlig er forårsaget af, at solaktiviteten påvirker dannelsen af skyer i atmosfæren. Nu får teorien også støtte af et eksperiment, der er udført på det europæiske center for forskning i partikelfysik, CERN, i Schweiz.

Skyer opstår i atmosfæren, når svovlsyremolekyler finder sammen til mikro-skopiske partikler, som vanddamp kan fortættes på og danne de små vanddråber eller iskrystaller, som skyer består af. For at teste Solens indflydelse på denne proces lod forskerne centerets partikelaccelerator simulere den kosmiske stråling fra en aktiv Sol og rettede strålerne mod et kammer med en kunstig atmosfære.

Forsøgene viste, at Solens kosmiske stråling tidoblede sandsynligheden for, at svovlsyremolekylerne fandt sammen og dermed gav grundlag for dannelsen af skyer. Ammoniak var også med til at øge chancen for skydannelse under forsøget, og forskerne vurderer, at der i atmosfæren desuden findes organiske stoffer, som bidrager til processen.

Ifølge en klimateori vil kosmisk stråling fra høj solaktivitet fremme dannelsen af lave skyer, som afkøler Jorden. I de seneste år har solaktiviteten været meget lav, og det giver færre skyer og dermed højere globale temperaturer. Solaktiviteten ventes snart at stige, og det kan isoleret set føre til et temperaturfald, som til en vis grad vil modvirke den menneskeskabte drivhuseffekt.

Vanddamp fortættes på svovlsyre

Forsøgene i CERN’s partikelaccelerator viser, at Solens kosmiske stråling tidobler sandsynligheden for, at svovlsyremolekyler finder sammen, og at der dermed kan dannes skyer.

CERN’s CLOUD experiment
  1. Den kosmiske stråling fra Solen får svovlsyremolekyler (rød) i atmosfæren til at reagere med ammoniak (grøn), så der dannes små partikler.

  2. De små partikler vokser og kombineres med organiske dampe og bliver til en såkaldt aerosolpartikel.

  3. Aerosolpartiklen fortsætter med at optage svovlsyre, ammoniak og organiske dampe, indtil diameteren er 100 gange større.

  4. Aerosolpartiklen er nu stor nok til, at vanddamp kan fortætte sig på den, hvorved den kan påvirke skydannelsen og klimaet.

Læs også:

Merkur

4. Juni: Vores sjældne nabo kigger frem

8 minutter
Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Måneformørkelse rammer Danmark fredag aften

4 minutter
Ozonlaget
Jorden

Ozonlaget er Jordens skjold mod Solens UV-stråler

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul