Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lette skyer kan give fuldmånen en gigantisk kulørt halo

STJERNEGUIDE: Sidst i november har du gode chancer for at opleve fuldmånen omkranset at en gigantisk lysende ring. Så på med overtøjet, og ud under åben himmel.

Om månehaloer

En månehalo er en kæmpestor cirkulær ring af lys. Haloer forekommer også omkring Solen, men månehaloer er mere spektakulære, fordi man kan kigge direkte mod Månen og se haloens imponerende størrelse i forhold til det relativt lille objekt, der leverer lyset.

Haloens diameter er 44 grader, mens Månens bare er en halv grad. Haloer optræder specielt omkring den lysstærke fuldmåne og kan antage mange forskellige former.

Fænomenet bisol, også kaldet Solhund, viser sig ved, at en eller flere haloer bliver synlige på hver side af solen.

© Shutterstock

En typisk halo dannes, når lyset fra Solen eller Månen passerer iskrystaller i lette slørskyer. Vanddråberne i skyerne virker som små prismer eller spejle, der sender en del af lyset videre i en bestemt vinkel.

Set nedefra tegner lyset en stor lysende ring på himlen, med en radius på 22 grader. Den såkaldte 22-graders halo er den mest almindelige, og haloen forekommer ret ofte, på alle tider af året.

Guide til månehaloer

© Stellarium

Sådan gør du

  • Hvor og hvornår

    Ved fuldmåne sidst i november er der chance for at se halo, hvor Månen kan ses, når den står op. De såkaldte 22-grader haloer forekommer ca. 100 gange om året, og de kan ses dag og nat året rundt. Haloer forekommer især, når der er højtliggende slørskyer, også kaldet cirrus skyer, ofte i 6-10 km’s højde. Det er ofte i forbindelse med, at frontsystemer nærmer sig.

  • Synlighed

    Kig op ved fuldmåne, måske er den omkranset af en gigantisk lysende ring. Hvis du om dagen ser slørskyer, så kig i områderne omkring Solen, men ikke direkte mod Solen, det er ikke godt for øjnene.

Læs også:

Jorden

Hele november: Supernovarest gløder på nattehimlen

3 minutter
Jorden

Antarktis' is skjuler voldsomme hemmeligheder

2 minutter
Jorden
Jorden

Hvorfor har den nordlige halvkugle mest masse?

1 minut

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul