Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Store pattedyr lever primært i Afrikas nationalparker. Men sådan behøvede det ikke at være.

© SHUTTERSTOCK
Universet - Jorden

Sådan ville dyrelivet have udfoldet sig uden mennesker

De afrikanske savannedyr ville have været langt mere talrige og spredt sig til flere egne af kloden, hvis det ikke havde været for menneskets eksistens.

På en klode uden mennesker ville det meste af verden minde om de afrikanske nationalparker med et rigt dyreliv.

Det viser en undersøgelse, hvor forskere fra Aarhus Universitet i Danmark for første gang har simuleret, hvordan verdens pattedyr ville være fordelt, hvis ikke mennesker havde eksisteret.

De store pattedyr ville ifølge forskerne sandsynligvis have været udbredt over det meste af kloden. Særligt Syd- og Nordamerika kunne have haft et rigere dyreliv.

Mennesker spreder sig på bekostning af dyr

Forskernes beregninger viser, at der for eksempel ville have levet 45 arter af store pattedyr i Sydamerika og ikke som nu kun fem.

I dag er det kun i Afrika, der findes en mangfoldighed af store pattedyrarter som for eksempel elefanter, flodheste og næsehorn.

Årsagen er, at Afrika er det eneste sted på Jorden, hvor mennesket endnu ikke har udryddet de fleste store dyr.

Afrika er pattedyrenes sidste tilflugtssted

En ny undersøgelse viser, at de store pattedyr i Afrika faktisk kunne trives endnu bedre længere nordpå end på savannen.

  • I en verden uden mennesker havde flere store dyr levet i Texas, USA, end i Serengeti-nationalparken i Tanzania. Sydamerika ville have 45 arter af store pattedyr i stedet for fem.
  • Virkelighedens verdenskort viser, at kun Afrika har en vis artsrigdom af store pattedyr i dag. Uden mennesket kunne elefanter og næsehorn endda have levet i Skandinavien.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul