Store pattedyr lever primært i Afrikas nationalparker. Men sådan behøvede det ikke at være.

© SHUTTERSTOCK

Sådan ville dyrelivet have udfoldet sig uden mennesker

De afrikanske savannedyr ville have været langt mere talrige og spredt sig til flere egne af kloden, hvis det ikke havde været for menneskets eksistens.

På en klode uden mennesker ville det meste af verden minde om de afrikanske nationalparker med et rigt dyreliv.

Det viser en undersøgelse, hvor forskere fra Aarhus Universitet i Danmark for første gang har simuleret, hvordan verdens pattedyr ville være fordelt, hvis ikke mennesker havde eksisteret.

De store pattedyr ville ifølge forskerne sandsynligvis have været udbredt over det meste af kloden. Særligt Syd- og Nordamerika kunne have haft et rigere dyreliv.

Mennesker spreder sig på bekostning af dyr

Forskernes beregninger viser, at der for eksempel ville have levet 45 arter af store pattedyr i Sydamerika og ikke som nu kun fem.

I dag er det kun i Afrika, der findes en mangfoldighed af store pattedyrarter som for eksempel elefanter, flodheste og næsehorn.

Årsagen er, at Afrika er det eneste sted på Jorden, hvor mennesket endnu ikke har udryddet de fleste store dyr.

Afrika er pattedyrenes sidste tilflugtssted

En ny undersøgelse viser, at de store pattedyr i Afrika faktisk kunne trives endnu bedre længere nordpå end på savannen.

  • I en verden uden mennesker havde flere store dyr levet i Texas, USA, end i Serengeti-nationalparken i Tanzania. Sydamerika ville have 45 arter af store pattedyr i stedet for fem.
  • Virkelighedens verdenskort viser, at kun Afrika har en vis artsrigdom af store pattedyr i dag. Uden mennesket kunne elefanter og næsehorn endda have levet i Skandinavien.