Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan en satellit ses fra Jorden
Universet - Jorden

Kan satellitter ses fra Jorden?

Er det muligt med det blotte øje at spotte en satellit på nattehimlen?

Lige efter solnedgang og kort før solopgang er det i klart vejr muligt at få øje på en lille, lysende prik, der uden at blinke bevæger sig hen over himlen med jævn hastighed. Det er en satellit, der reflekterer sollyset og derfor kan ses fra Jorden. Den Internationale Rumstation, ISS, og den kinesiske rumstation Tiangong-1 kan også ses på denne måde.

Satellit kan ses i dagtimerne

I mørket er det således let at få øje på satellitter, der kredser rundt om Jorden i baner, der ikke er alt for højt oppe. Indimellem kan det også lade sig gøre at få et glimt af en satellit i dagtimerne. Specielt de 66 Iridium- satellitter, der bruges til satellittelefoni, kan kortvarigt reflektere så meget af sollyset, at de kan ses om dagen som et lysglimt, der kun varer få sekunder.

NASA har en mailservice kaldet Spot The Station, hvor medlemmer modtager en mail, 12 timer før Den Internationale Rumstation, ISS, passerer hen over området, hvor de bor. På den måde ved folk, hvornår de skal kigge op for at få et glimt af rumstationen.

Tre faktorer afgør om en satellit er synlig:

STØRRELSEN

Jo større satellitten er, desto nemmere er den at få øje på. Rumstationen ISS er den største kunstige satellit og også den, der lyser mest.

HØJDEN Satellitter i lav bane mindre end 1000 km oppe er lettest at få øje på. Man kan fx ikke se tv-satellitter, der er næsten 36.000 km væk.

OVERFLADEN

Blanke overflader, fx solpaneler og antenner af metal, reflekterer lyset bedst.

Vejr-satellit hjælper meteorologerne

Læs mere om de satellitter, der forudsiger vejret og overvåger klimaet:

Læs også:

Jorden

5 beviser på at Jorden er rund

4 minutter
Jorden
Jorden

Gigantisk boble beskytter Jorden mod dræberstråling

2 minutter
Jorden

7500 tons skrot kredser om Jorden

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul