John Valley
Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne

Top 5: Hvilket klippestykke er klodens ældste?

Jorden blev skabt for ca. 4,54 milliarder år siden, og kort efter opstod et af de ældste kendte materialer, men det ældste klippestykke på Jorden er ikke herfra.

1. Murchison-meteoritten: 7 mia. år

Klodens ældste klippestykke Murchison-klippe
© The National Museum of Natural History

Det ældste klippestykke på Jorden er ældre end både Jorden og Solsystemet. Den såkaldte Murchison-meteorit landede nær Murchison i Australien den 28. september 1969.

I 2020 analyserede et hold kemikere mineraler fra meteoritten og konkluderede, at den højst sandsynligt blev dannet i en stjernetåge for omkring 7 milliarder år siden.

2. Måneprøve 67215: 4,46 mia. år

Klodens ældste klippestykke Måneprøve-67215
© JSC/NASA

Det næstældste klippestykke på Jorden er fra Månen. Prøven med nummeret 67215 blev hentet ned af Apollo 16-besætningen og består næsten udelukkende af mineralet plagioklas.

Klippestykket er formentlig størknet magma, fra kort efter at Månen blev skabt.

3. Jack Hills-zirkonerne: 4,40 mia. år

Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne
© John Valley

Det ældste jordiske materiale, forskerne kender, er små krystaller af mineralet zirkon fundet nær Jack Hills i det vestlige Australien.

Krystallerne afslører, at Jorden havde skorpe, vand og måske endda landjord, blot 160 mio. år efter at kloden blev skabt.

4. Nuvvuagittuq-grønstensbælte: 4,39 mia. år

Klodens ældste klippestykke Nuvvuagittuq-grønstensbælte
© Aventures Inuit

Grønstensbæltet med vulkanske og sedimentære klipper på østsiden af Hudsonbugten er den ældste kendte større klippeformation på Jorden.

I 2007 blev den dateret til 3,75 mia. år, men fem år efter aldersbestemte en anden forskergruppe klipperne til 4,39 mia. år.

5. Alan Hills 84001: 4,09 mia. år

Klodens ældste klippestykke Alan-Hills-84001
© NASA

Den 2 kg tunge meteorit er fundet på Antarktis i 1984. Kemiske analyser tyder på, at Alan Hills 84001 er skorpe fra Mars.

Marsforskere vurderer, at meteoritten stammer fra Valles Marineris – en kløft, der er Mars’ svar på Grand Canyon.