John Valley
Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne

Top 5: Hvilket klippestykke er klodens ældste?

Jorden blev skabt for ca. 4,54 milliarder år siden, men hvad er egentlig det ældste kendte stykke klippe – og kommer det overhovedet herfra?

1. Murchison-meteoritten: 7 mia. år

Klodens ældste klippestykke Murchison-klippe
© The National Museum of Natural History

Det ældste klippestykke på Jorden er ældre end både Jorden og Solsystemet. Den såkaldte Murchison-meteorit landede nær Murchison i Australien den 28. september 1969.

I 2020 analyserede et hold kemikere mineraler fra meteoritten og konkluderede, at den højst sandsynligt blev dannet i en stjernetåge for omkring 7 milliarder år siden.

2. Måneprøve 67215: 4,46 mia. år

Klodens ældste klippestykke Måneprøve-67215
© JSC/NASA

Det næstældste klippestykke på Jorden er fra Månen. Prøven med nummeret 67215 blev hentet ned af Apollo 16-besætningen og består næsten udelukkende af mineralet plagioklas.

Klippestykket er formentlig størknet magma, fra kort efter at Månen blev skabt.

3. Jack Hills-zirkonerne: 4,40 mia. år

Klodens ældste klippestykke Jack Hills zirkonerne
© John Valley

Det ældste jordiske materiale, forskerne kender, er små krystaller af mineralet zirkon fundet nær Jack Hills i det vestlige Australien.

Krystallerne afslører, at Jorden havde skorpe, vand og måske endda landjord, blot 160 mio. år efter at kloden blev skabt.

4. Nuvvuagittuq-grønstensbælte: 4,39 mia. år

Klodens ældste klippestykke Nuvvuagittuq-grønstensbælte
© Aventures Inuit

Grønstensbæltet med vulkanske og sedimentære klipper på østsiden af Hudsonbugten er den ældste kendte større klippeformation på Jorden.

I 2007 blev den dateret til 3,75 mia. år, men fem år efter aldersbestemte en anden forskergruppe klipperne til 4,39 mia. år.

5. Alan Hills 84001: 4,09 mia. år

Klodens ældste klippestykke Alan-Hills-84001
© NASA

Den 2 kg tunge meteorit er fundet på Antarktis i 1984. Kemiske analyser tyder på, at Alan Hills 84001 er skorpe fra Mars.

Marsforskere vurderer, at meteoritten stammer fra Valles Marineris – en kløft, der er Mars’ svar på Grand Canyon.