Jordens naboer møder hinanden

I september træder Merkur frem på himlen, og den lille planet kommer helt tæt på Venus, Mars og Månen. Så find kikkerten frem, og nyd en enestående astronomisk opvisning.

I midten af september dukker Merkur op over den østlige horisont kort før solopgang. Her får den selskab af andre planeter, stjerner og Månen. Du kan se den kosmiske parade med det blotte øje eller med en kikkert. På billedet ses Merkur til venstre og Venus til højre.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Merkur er så tæt på Solen, at den normalt gemmer sig i Solens lys. Men den 12. september når planeten langt nok væk fra Solen – set fra Jorden – til, at den kan ses før daggry. Hvis du bruger en kikkert, kan du se Merkurs dag- og natside.

Den 16. og 17. september kommer Merkur og Mars i nærheden af hinanden på himlen. Planeterne kan ses over den østlige horisont en times tid før solopgang.

Den 18. september dukker Venus op over horisonten kl. 3.57. Et kvarter senere stiger Månen op, og tre kvarter senere kan du se Mars – fulgt af Merkur seks minutter efter.

Sådan gør du

  • Hvis vejret er klart den 18. september, så stå op før kl. 3.57, og find et sted med frit udsyn til den østlige horisont. En håndkikkert kan hjælpe dig med at spotte himmellegemerne.
  • Er du knap så morgenfrisk, så vent til en time før solopgang. Her kan alle fem himmellegemer ses omkring 5-15 grader over horisonten.
  • For at få skarpe billeder af den kosmiske opvisning skal du bruge et stativ til dit kamera. Et ganske almindeligt objektiv er nok til at fange alle himmellegemerne – du behøver ikke et vidvinkelobjektiv eller teleobjektiv.