Følg vandet! Sådan lyder mantraet bag forskernes eftersøgning af fremmed liv i universet. Og det giver god mening, for vores erfaring her fra Jorden er, at hvor der findes flydende vand, er der også liv.
I Solsystemet skiller Jorden sig ud fra de andre planeter, ved at vi har flydende vand på overfladen. På alle de andre kloder er temperaturen enten for høj, så vandet fordamper, eller for lav, så det fryser til is. Kun i den helt rigtige afstand til Solen – den såkaldt beboelige zone – er temperaturen lige tilpas, så vandet kan være flydende.
Jordens vand er en dråbe
Når vi ser på en globus eller et verdenskort, fylder Jordens verdenshave 71 procent af overfladen, så det er naturligt, at vi kalder vores lille oase i Solsystemet for “den blå planet”. Men fordi vores verdenshave ikke er særlig dybe, udgør vandet faktisk ikke ret meget af kloden.
Hvis vi forestiller os, at vi sugede alt Jordens vand op og samlede det i en kugle, ville den kun være 1400 km i diameter. Sammenlignet med Jordens diameter på 12.746 km ville den ligne en lille dråbe.