Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Venus
Universet - Solsystemet

Kæmpe kollision skabte Venus

Ny teori forklarer planetens løbske drivhuseffekt, omvendte rotation og glatte overflade.

Venuser på mange måder en gåde for astronomer. Ud over en løbsk drivhuseffekt har den for få kratere, roterer meget langsomt og den modsatte vej af alle andre planeter i Solsystemet.

Nu har den engelske forsker John Huw Davies imidlertid fremsat en teori, der kan forklare Venus’ mange særheder. Davies mener, at Venus er opstået i et sammenstød mellem to omtrent ens kloder på et tidligt tidspunkt i deres udvikling.

Den intense varme fra sammenstødet fik de to planeter til at smelte sammen til én. Samtidig frigav de oprindelige, meget kulholdige klipper enorme mængder af CO2, der lagde sig som en dyne om den “nye” Venus, mens brinten forsvandt. Kollisionen viskede også overfladen ren, så der i dag kun er få kratere. Endelig kan den omvendte rotation forklares ved, at den ene planet har drejet den anden vej.

Læs også:

nb_u12 Venus
Solsystemet

Mystisk Y på Venus forklaret

0 minutter
Solformørkelse

Oplev en solformørkelse på 1. klasse

6 minutter
Solstorm
Solen

Sådan kan en solstorm mørklægge Jorden

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul