Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den nyopdagede gaskæmpe GJ 3512 b i kredsløb om rød dværgstjerne

Kæmpeplanet kredser om ministjerne

Opdagelsen af en Jupiter-lignende planet, som kredser tæt om en rød dværgstjerne, tvinger nu astronomerne til at ændre deres teorier om, hvordan solsystemer dannes.

Shutterstock

31 lysår fra Jorden ligger objektet GJ 3512. Hidtil har astronomerne regnet det for at være et dobbeltstjernesystem, dvs. to stjerner, som kredser om hinanden.

Nu har analyser foretaget af astronomer fra Autonomous University i Spanien vist, at der er tale om noget helt andet: en kæmpe gasplanet, som kredser tæt om en lille stjerne kaldet en rød dværg.

Gaskæmpe ligger overraskende tæt på sin stjerne

1 / 3
123

Hvis gasplaneten GJ 3512 b hørte til vores solsystem, ville den være den inderste planet og kredse endnu tættere om Solen end Merkur. Størrelsesmæssigt er planeten også langt tættere på sin stjerne, end fx Jupiter er i forhold til Solen.

Kombinationen er usædvanlig, og den udfordrer astronomernes forestillinger om, hvordan gaskæmper som Jupiter dannes.

Den nyopdagede gaskæmpe, som er navngivet GJ 3512 b, har efter forskernes beregninger en masse på mindst 46 procent af Jupiters, mens den røde dværgstjerne har en masse på kun 12 procent af Solens.

Udfordrer forskernes oprindelige teori

De to objekter er dermed langt tættere på hinanden i størrelse, end Solen er på sin største planet. Også i afstand er de to objekter tættere.

Gaskæmpen kredser om den røde dværg i en afstand, som er mindre end afstanden mellem Solen og Solsystemets inderste planet, Merkur – og det kommer som en stor overraskelse for forskerne.

Hidtil har astronomerne ment, at gaskæmper som Jupiter dannes i en proces med to trin.

Astronomer på Calar Alto-observatoriet har beregnet, at omløbstiden for GJ 3512 b er omkring syv måneder.

© Shutterstock

Fra en skive af gas og støv omkring en stjerne samles først en kerne af is og små stykker klippemateriale, indtil den når en vægt på mindst ti gange Jordens.

Det gør kernens tyngdekraft så stærk, at planeten herefter kan opsamle og fastholde en tyk atmosfære af brint- og heliumgas.

Mere almindeligt end først antaget

Men de spanske astronomers computersimuleringer viser, at GJ 3512 b ikke kan være dannet på den måde.

Det ville have taget alt for lang tid, så kernen først ville være klar, når gasserne for længst var forsvundet fra skiven.

I stedet mener forskerne, at gaskæmpen er skabt i en hurtigere proces, hvor skiven af gas og støv er kollapset og har dannet kernen på én gang.

Hvis det er rigtigt, kan gaskæmper omkring røde dværgstjerner være langt almindeligere, end astronomerne hidtil har troet.

Læs også:

Solsystemet

Jupiters røde storm bugner af vand

2 minutter
Planeten jupiters røde plet
Solsystemet

Hvad er Jupiters røde plet?

0 minutter
Solsystemet

Jupiter lyser nattehimlen op resten af april

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul