Venus

Venus har faser ligesom Månen, og faserne kan skimtes i en håndkikkert.

© SHUTTERSTOCK

Kom tæt på Venus med en håndkikkert

Den 17. maj træder vores brændvarme naboplanet klart frem på himlen. Med en almindelig kikkert du se grænsen mellem planetens lyse og mørke side.

Venus er en klar planet, først og fremmest fordi den er uhyre tæt på Jorden – dertil kommer, at planeten er indhyllet i et tæt lag skyer, der reflekterer sollys som et spejl.

Med det blotte øje er Venus ikke andet end en lysende prik, men allerede gennem en håndkikkert eller et lille teleskop kan man se, at planetens skive ikke er helt fuld.

I modsætning til de andre synlige planeter som fx Mars og Jupiter optræder Venus aldrig på himlen gennem en hel nat. Den vil altid være enten et morgen eller et aftenobjekt og stå tæt på horisonten i umiddelbar nærhed af Solen.

Umiddelbart skulle man tro, at Venus bliver mere lysstærk, efterhånden som den tiltager, men faktisk er det lige omvendt. Planeten bliver mere og mere fuld, efterhånden som dens afstand til Jorden vokser. Og jo længere lyset skal bevæge sig for at nå ned til os, des svagere bliver det.