Komet byder på byge af stjerneskud

Hvert år i april brager Jorden ind i kometen Thatchers hale af støv og småsten og begaver os alle med en regn af stjerneskud. Faktisk kan du opleve op til 20 stjerneskud i timen natten mellem den 22. og 23. april.

Shutterstock

Om Lyriderne

Kometen Thatcher er 415 år om at nå en tur rundt om Solen. Sidste gang den besøgte den indre del af Solsystemet – hvor Jorden befinder sig – var i 1861, og den kommer ikke tilbage før år 2276.

Alligevel ramler Jorden hvert år i slutningen af april ind i kometens efterladenskaber. Når det sker, kan du se en regn af stjerneskud kaldet Lyriderne i de tidlige morgentimer.

Navnet Lyriderne

Sværmen har fået sit navn, fordi stjerneskuddene ser ud til at udspringe fra stjernebilledet Lyren, der er relativt let at finde, da det indeholder Vega - himlens femteklareste stjerne.

Kometstøv forvandles til stjerneskud

Kometer består af klippe, støv og is, og når de bevæger sig gennem Solsystemet, taber de støv og klippestykker bag sig. Deres bane bliver dermed et langt bånd af kometrester.

I slutningen af april rammer Jorden dette bånd, og resultatet er, at støv og småsten styrter ind i vores atmosfære med omkring 177.000 kilometer i timen og brænder op som stjerneskud.

Under mørke forhold kan du typisk se mellem ti og 20 stjerneskud på en time.

Guide til Lyriderne

SÅDAN GØR DU

  • Hvornår?

    Lyriderne kan ses i sidste halvdel af april og topper natten mellem den 22. og 23. april. Du har bedst mulighed for at se dem mellem klokken to og tre om morgenen den 23. april.

  • Hvor?

    Klokken tre finder du udspringspunktet 60 grader over den sydøstlige horisont, dvs. højt over dit hoved. Stjerneskuddene ser ud til at udspringe fra dette punkt, men de kan dukke op overalt på himlen.

  • Fotomulighed?

    Hvis du vil tage billeder af stjerneskuddene, kan du anvende et stativ, en bred vidvinkel og en interval-udløser til kameraet, så det selv kan tage billeder, mens du nyder showet.

Læs også:

Komet

Sjælden komet drøner forbi Jorden

1 minut
Komet

KIG OP: Komet nærmer sig Jorden

1 minut
Stjerneskud - Hvorfor er der flest stjerneskud på bestemte dage?
Komet

Hvornår er der flest stjerneskud?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!