Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Komet byder på byge af stjerneskud

Hvert år i april brager Jorden ind i kometen Thatchers hale af støv og småsten og begaver os alle med en regn af stjerneskud. Faktisk kan du opleve op til 20 stjerneskud i timen natten mellem den 21. og 22. april.

Shutterstock

Om Lyriderne

Kometen Thatcher er 415 år om at nå en tur rundt om Solen. Sidste gang den besøgte den indre del af Solsystemet – hvor Jorden befinder sig – var i 1861, og den kommer ikke tilbage før år 2276.

Alligevel ramler Jorden hvert år i slutningen af april ind i kometens efterladenskaber. Når det sker, kan du se en regn af stjerneskud kaldet Lyriderne i de tidlige morgentimer.

© Shutterstock

Navnet Lyriderne

Sværmen har fået sit navn, fordi stjerneskuddene ser ud til at udspringe fra stjernebilledet Lyren, der er relativt let at finde, da det indeholder Vega - himlens femteklareste stjerne.

Kometstøv forvandles til stjerneskud

Kometer består af klippe, støv og is, og når de bevæger sig gennem Solsystemet, taber de støv og klippestykker bag sig. Deres bane bliver dermed et langt bånd af kometrester.

I slutningen af april rammer Jorden dette bånd, og resultatet er, at støv og småsten styrter ind i vores atmosfære med omkring 177.000 kilometer i timen og brænder op som stjerneskud.

Under mørke forhold kan du typisk se mellem ti og 20 stjerneskud på en time.

Guide til Lyriderne

Stjerneskuddene har lysende haler, som kan blive hængende i flere sekunder.

© Shutterstock

SÅDAN GØR DU

  • Hvornår?

    Lyriderne kan ses i sidste halvdel af april og topper natten mellem den 21. og 22. april. Du har bedst mulighed for at se dem mellem klokken to og tre om morgenen den 22. april.

  • Hvor?

    Klokken tre finder du udspringspunktet 60 grader over den sydøstlige horisont, dvs. højt over dit hoved. Stjerneskuddene ser ud til at udspringe fra dette punkt, men de kan dukke op overalt på himlen.

  • Fotomulighed?

    Hvis du vil tage billeder af stjerneskuddene, kan du anvende et stativ, en bred vidvinkel og en interval-udløser til kameraet, så det selv kan tage billeder, mens du nyder showet.

Læs også:

Komet

Forstå det på 5 minutter: Kometer er kosmiske tidskapsler

6 minutter
Kometen NEOWISE
Komet

KIG OP: Nattehimlen får enestående besøg af kometen NEOWISE

3 minutter
Meteorer
Meteor

22. oktober: Komet bader Jorden i stjerneskud

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul