Shutterstock
Lyriderne

Lyriderne 2023: Meteorsværm bader himlen i stjerneskud

April: Op til 20 stjerneskud i timen oplyser nattehimlen, når Jorden brager sammen med kometen Thatchers hale. Vi guider dig til en forrygende nat under himmelhvælvet.

Lyriderne 2023

Kometen Thatcher er 415 år om at nå en tur rundt om Solen. Sidste gang den besøgte den indre del af Solsystemet – hvor Jorden befinder sig – var i 1861, og den kommer ikke tilbage før år 2276.

Alligevel ramler Jorden hvert år i slutningen af april ind i kometens efterladenskaber. Når det sker, kan du se en regn af stjerneskud kaldet Lyriderne i de tidlige morgentimer.

Lyriderne 2023 topper i Danmark mellem klokken to og tre om morgenen den 23. april.

Lyriderne udspringer fra stjernebilledet Lyren
© Shutterstock

Navnet Lyriderne

Lyriderne har fået sit navn, fordi stjerneskuddene ser ud til at udspringe fra stjernebilledet Lyren, der er relativt let at finde, da det indeholder Vega - himlens femteklareste stjerne.

Kometstøv forvandles til stjerneskud

Kometer består af klippe, støv og is, og når de bevæger sig gennem Solsystemet, taber de støv og klippestykker bag sig. Deres bane bliver dermed et langt bånd af kometrester.

I slutningen af april rammer Jorden dette bånd, og resultatet er, at støv og småsten styrter ind i vores atmosfære med omkring 177.000 kilometer i timen og brænder op som stjerneskud.

Under mørke forhold kan du typisk se mellem ti og 20 stjerneskud på en time.

Guide til Lyriderne

Guide til Lyriderne
© Illustreret Videnskab

SÅDAN GØR DU

Hvornår?

Lyriderne kan ses i sidste halvdel af april og topper natten mellem den 22. og 23. april. Du har bedst mulighed for at se dem mellem klokken to og tre om morgenen den 23. april.

Hvor?

Klokken tre befinder meteorernes udspringspunkt sig højt over dit hoved. Stjerneskuddene ser ud til at udspringe fra dette punkt, men de kan dukke op overalt på himlen.

Fotomulighed?

Hvis du vil tage billeder af stjerneskuddene, kan du anvende et stativ, en bred vidvinkel og en interval-udløser til kameraet, så det selv kan tage billeder, mens du nyder showet.