Leonard-komet 2021
I begyndelsen af året opdagede den amerikanske astronom Greg Leonard en komet omkring Jupiters bane fra et observatorium i Arizona.
Det var den første komet, der blev opdaget i 2021, og fik først betegnelsen C/2021 A1 og kort efter det mere mundrette navn Leonard efter opdageren.
Komet Leonard er på en ca. 80.000 år lang rundtur, der begynder ca. 3700 astronomiske enheder borte – dvs. 3700 gange afstanden mellem Solen og Jorden.
Fra denne fjerne del af Solsystemet kredser kometen tilbage mod Solen, som den passerer den 3. januar 2022, før banen igen fører kometen væk fra Solen.
I begyndelsen af december passerer komet Leonard forbi Jorden, og den kan gå hen og blive et spektakulært syn – måske endda med det blotte øje.
Leonard-kometen er den klareste i 2021
Kometer bliver først synlige, når de nærmer sig Solen. Det skyldes, at mødet med varmen fra stjernen får is på den frosne komet til at smelte og danne den sky af gas og støv, som vi kalder kometens lysende hale.
Kometen Leonard er udråbt til at blive den klareste komet i 2021 med en såkaldt magnitude på 5,5 – måske endda helt op til magnitude 4 – i en periode før den kommer så tæt på Solen, at sollyset overstråler kometen og gør den svær at se.
Magnitude-skalaen er logaritmisk, dvs. at lysstyrken stiger 2,5 gange for hvert trin. Jo højere tallet er, jo svagere er lysstyrken.
Kometen Leonard kan, hvis alt går vel, ses med det blotte øje – eller i hvert fald med en håndkikkert og simple teleskoper.