Shutterstock

Lille komet kommer udsædvanligt tæt på Jorden

KOMETGUIDE: Den kigger forbi hvert femte år og kan normalt kun spottes med teleskop. Men denne januar er det anderledes. Kometen 46P/Wirtanen drøner så tæt forbi Jorden, at dens hale kan ses med kikkert eller det blotte øje.

OM KOMETEN

I starten af januar har du en enestående mulighed for at se en komet med det blotte øje.

Kometen, som hedder 46P/Wirtanen, består af is og grus og er kun en kilometer i diameter. Til gengæld forventer forskerne, at dens hale i januar vil strække sig hele 4,5 millioner kilometer.

46P/Wirtanen flyver forbi Jorden i en afstand af ca. 20 mio. kilometer i starten af januar – eller 50 gange afstanden til Månen. Det grønlige lys stammer fra de gasarter, bl.a. metan, der omgiver det hurtigtflyvende klippestykke.

© Alex Cherney/NASA

Kometens bane har sit yderste punkt i nærheden af planeten Jupiter og kommer på besøg i den indre del af Solsystemet med cirka 5,5 års mellemrum. Det betyder dog ikke, at kometen er synlig hvert femte år.

I 2013 kunne den kun spottes med et godt teleskop, og det gælder også, når den kommer på besøg i 2024. Men i år kommer kometen meget tæt på Jorden og vil være synlig med det blotte øje eller en lille håndkikkert.

GUIDE TIL KOMETEN

Ved midnat ses kometen ca. 40 grader over den sydvestlige horisont, nær stjernebilledet Tyren.

© Stellarium

SÅDAN GØR DU

HVOR OG HVORNÅR?

Ved midnat i begyndelsen af januar finder du kometen 46P/Wirtanen halvt oppe på himlen mod sydvest lidt til højre for stjernebilledet Tyren. I løbet af måneden bevæger den sig nedad og mod vest.

SYNLIGHED?

  • Under mørke forhold vil du kunne se kometen som et svagt, diffust objekt med det blotte øje. Kometen lyser kraftigst i starten af måneden og bliver hurtigt svagere i de efterfølgende uger.
  • Med en håndkikkert vil du bedre kunne se halen og støvet omkring kometens kerne. Det er en god idé at støtte kikkerten mod noget fast, så får du et roligt billede i kikkerten.