Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laserdrevne sonder kan opsnuse Solsystemets skjulte Planet X

En flåde af små sonder, der rider på en bølge af laserstråler, skal på planetjagt i Solsystemets fjerneste egne. Sådan lyder forslaget til en mission, der kan opklare et af rummets største mysterier.

Shutterstock

Solsystemets syv kendte planeter udover Jorden er alle blevet observeret og besøgt af sonder, og astronomer kender dem i detaljer. Men omkring tyve gange længere ude end Neptun, kredser der måske en skjult niende planet, som kan forklare afvigelser i observerede objekters baner – og hvorfor Solsystemet er tiltet.

Teorien om Planet 9 eller Planet X er siden undfangelsen i 2014 blevet så anerkendt, at Nasa hævder, at sandsynligheden for planetens eksistens overstiger sandsynligheden for det modsatte.

Nu har den amerikanske teoretiske fysiker Edward Witten foreslået en lige dele højteknologisk og simpel metode til at afsløre, om planeten rent faktisk er der.

Hundreder af rumfartøjer skal kortlægge Solsystemets udkant

Witten, der bl.a. har revolutioneret den såkaldte superstrengteori om altings opståen, har udgivet sin endnu ikke fagfællebedømte artikel på den åbne database arXiv. Forslaget består i at tæppebombe Solsystemets udkant med små sonder.

Flåden af de hundredevis af små rumfartøjer skal accelereres op til 0,1 procent af lysets hastighed med laserdrevne sejl drevet af lasere placeret på Jorden.

Forslaget er inspireret af Breakthrough Starshot – et initiativ, der vil sende en mission til vores nærmeste nabostjernesystem, Alfa Centauri, 4,37 lysår herfra.

Se hvordan lasere kan kanonere rumsonder ud i Solsystemet:

Hvert fartøj er udstyret med et præcist ur og en radiosender og udsender på helt nøjagtige klokkeslag et signal, som vil tage længere og længere tid om at nå Jorden, efterhånden som sonderne farer ud gennem Solsystemet.

På Jorden synkroniserer astronomer signalernes afsendelsestidspunkter med et atomur, og måler hvornår signalerne når frem. Ud fra forsinkelserne kan astronomerne beregne alle sondernes afstande til Jorden og derudfra tegne et kort over, hvordan flåden rejser gennem Solsystemet over tid.

På vejen ud gennem Solsystemets indre bliver sonderne trukket op i fart af de kendte planeters massetiltrækning, hvilket fører til yderligere forsinkelser i signalerne i et mønster, som astronomerne er i stand til at forudsige.

Hvis flåden passerer forbi Planet X, vil målinger vise uforudsigelige forsinkelser, der ifølge Witten både kan røbe objektets placering, bane og masse.

Planet X får Solsystemet til at give mening

1 / 3
123

I området uden for Neptuns bane opfører de fjerneste af de godt 3000 såkaldte trans-neptunske objekter – TNO’er – sig mærkeligt. Men mærkværdighederne giver mening, hvis man tilsætter en ukendt planet i regnestykket.

© Caltech/R. Hurt (IPAC)

Planet X kan også være et sort hul

Årsagerne til, at Planet X ikke er blevet observeret endnu, kan ifølge én teori være, at den bliver overstrålet af Neptun. I så fald vil planeten ikke dukke kunne ses fra Jorden før om 1000 år.

For nylig har astronomer fremlagt en ny teori, der lufter muligheden for at Planet X i virkeligheden er et såkaldt 'oprindeligt sort hul' – et hypotetisk levn fra Universets opståen, der bl.a. kan bekræfte eksistensen af mørkt stof.

Witten anerkender, at hans mission ikke med garanti vil finde Planet X, men hvis den gør, vil Solsystemet ikke bare have fået en niende planet – vi vil også få en stor del af forklaringen på, hvordan Solsystemet rent faktisk hænger sammen.

Læs også:

fuldmåne
Månen

FULDMÅNE - Månen lyser nattehimlen op

4 minutter
Solen

Hvad sker der hvis Solen slukker?

3 minutter
Månen

30. juni: Kom tæt på Månens blå lavaslette

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul