Blodmånen: Her er jeres bedste billeder

Fredag d. 27 juli indtog den længste blodmåne i det 21. århundrede nattehimlen. Vi bad jer om at sende jeres bedste pletskud af det astronomiske fænomen til os. Vi har samlet de bedste af jeres billeder herunder – og vi har kåret en vinder.

30. juli 2018 af Redaktionen

Vi har udvalgt de bedste af jeres billeder af blodmånen, og samlet dem herunder.

En særligt udvalgt jury har samtidig kåret en vinder og fremhævet to andre fotos, som var med i opløbet. Juryen bestod af:

  • Klaus Nygaard, chefredaktør på magasinet Digital Foto
  • Karen Grubbe, Illustreret Videnskabs helt egen 'rum-ekspert'
  • Christian Ammitzbøll Juul, redaktør på sektionen 'Stjernehimlen' i Illustreret Videnskab.

 

VINDERBILLEDET:

Klaus Nygaard: Jeg har Rene Hoffmann som vinder. Mange af de tilsendte bidrag viser månen og intet andet. Rene har formået at få en forgrund med i form af nogle træer, der giver billedet perspektiv. Desuden er månen perfekt eksponeret og skarp. Godt gået!

Christian Ammitzbøll Juul: Rene Hoffmann har formået både at fange den blodrøde måne knivskarpt og samtidig skabe en flot komposition ved hjælp af træet i forgrunden.

På Renés billede er Månen helt rød, fordi den stadig er dækket af den mørkeste del af Jordens skygge. Månen rammes dermed ikke direkte af Solen, men kun af de røde dele af Solens lys, som bliver afbøjet af Jordens atmosfære.

 

Hædrende omtale:

Karen Grubbe: Sofie Lindgren har fanget ikke mindre end to røde himmellegemer på én gang – blodmånen og Mars (Mars ses nederst til højre).

Mars er i disse dage usædvanligt tæt på Jorden, og i nat lyser den klarere, end den har gjort i 15 år. Du kan se planeten med dine egne øjne, hvis du kigger mod den sydlige horisont ved midnatstid.

 

Hædrende omtale:

Christian Ammitzbøll Juul: Rob Maatman har taget et fantastisk nærbillede, netop som Månen bevæger sig fra den mørke indre del af Jordens skygge til den noget lysere ydre del.

Billedet er samtidig så skarpt, at du uden problemer kan se både meteorkratere og de mørke lavasletter på Månens overflade.

 

Andre fremragende kandidater:

Næste stop: Perseiderne

Blodmånen er langt fra det eneste astronomiske fænomen, du bør droppe nattesøvnen for at opleve. Allerede i august kan du blive vidne til årets kraftigste meteorregn, når Perseiderne lægger vejen forbi med op mod 120 stjerneskud i timen.

Find ud af, hvordan du bedst muligt oplever meteorerne, som brænder op i atmosfæren. Tegn et abonnement på Illustreret Videnskab nu, så kvitterer vi med den perfekte startpakke til den spirende amatørastronom. Du får:

  • En kraftig håndkikkert – så du kan komme helt tæt på Månens kratere.
  • Din guide til Månen – et digitalt særnummer, som går tæt på vores naturlige satellit.
  • Din guide til Stjernehimlen – så ved du, hvor du skal pege kikkerten hen resten af året.
  • To numre af Illustreret Videnskab – så du ved, præcis hvad du kigger på.

Indløs dit tilbud her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.