Jorden sender Månen i lyssvag skammeskrog
Fuldmånen glider ind i Jordens skygge, hvor den næsten ubemærket bliver formørket.

I næsten al hemmelighed gennemgår Månen den 16. september en såkaldt penumbral formørkelse fra kl. 19.35.
Her glider Månen igennem den yderste del af Jordens skygge kaldet penumbraen.
Månen lyser svagere end normalt
En penumbral formørkelse er en meget diskret begivenhed, som kræver stor opmærksomhed.
Månen bliver ikke blodrød, som vi kender det fra en total måneformørkelse. Der bliver heller ikke aftegnet en skarp linje mellem skygge- og lyssiden på overfladen. Faktisk vil Månen vil lyse lidt svagere end normalt.
Sker kun et par gange om året
Måneformørkelser sker kun ved fuldmåne, når Solen og Månen er på hver sin side af Jorden, og når hele måneskiven er oplyst og synlig fra Jorden.
At Jorden ikke skygger for Solens lys og formørker Månen ved hver eneste fuldmåne skyldes, at Månens bane hælder i forhold til Jordens.
Derfor står de tre himmellegemer oftest ikke på en lige linje, og derfor finder måneformørkelser kun sted et par gange om året.
Læs mere om måneformørkelse her!
Giv formørkelsen en ekstra dimension
Vha. et kamera, trådudløser og et time-lapse program som fx Time Lapse Assembler kan du nemt lave dine billeder af Månen til en film.
Hvis du tager billeder af landskabet, bliver de lysere, når formørkelsen slutter, og det kan vises med en time-lapse video.
Indstil kameraet til fx en lukkertid på 10-20 sek, ISO 1600 og blænde 4-8, og tag ca. 2-4 billeder pr. minut – evt. med en trådudløser til kameraet.