Shutterstock

Månen bliver rød som blod

GUIDE TIL BLODMÅNEN: Jorden hyller Månen i sin skygge tidligt om morgenen den 21. januar og forvandler sin ellers så lyst skinnende følgesvend til en blodrød kugle. Her er guiden til den spektakulære måneformørkelse.

OM BLODMÅNEN

En total måneformørkelse opstår, når Solen, Jorden og Månen står på linje med Jorden i midten.

Da Månen ikke kredser om Jorden i nøjagtig det samme plan, som Jorden roterer om Solen, opstår formørkelser ikke hver måned, men de kan opleves flere gange årligt forskellige steder på Jorden.

Under en måneformørkelse skygger Jorden for Solens lys til Månen. Den røde og orange del af sollyset afbøjes imidlertid af Jordens atmosfære og rammer derfor alligevel Månen, som hylles i rødt.

© Shutterstock

Under formørkelsen befinder Månen sig midt i Jordens skygge og er derfor væsentligt mørkere end normalt. Månen bliver dog ikke bare usynlig og sort – den gløder rødt.

Fænomenet har fået det makabre navn blodmåne og opstår, fordi Jordens atmosfære afbøjer den røde del af Solens lys, så det rammer Månen.

I begyndelsen og slutningen af formørkelsen kan Månen få en blålig kant, fordi Jordens ozonlag højt oppe i atmosfæren absorberer en del af det røde lys, så lyset får en mere blålig nuance.

GUIDE TIL BLODMÅNEN

Blodmånen kan ses omkring 15 grader over den vestlige horisont, tæt på stjernebilledet Krebsen. Månens røde skær ses ikke på animationen.

© Stellarium

SÅDAN GØR DU

HVOR OG HVORNÅR?

Mellem kl. 5.41 og 6.43 er Månen i den mørkeste del af Jordens skygge. Sørg for at have frit udsyn til den vestlige horisont, for formørkelsen foregår i relativt lav højde.

SYNLIGHED?

Med det blotte øje kan du se fuldmånen, der langsomt bliver formørket og farvet rød. Med en lille håndkikkert kan du se Månens mange kratere og detaljer i landskabet.

FOTOMULIGHED?

Vil du fotografere fænomenet, skal kameraet på et stativ. Et nærbillede kræver et teleskop med motor, da Månen bevæger sig for meget til at stå skarpt selv med få sekunders eksponering.