Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månen befinder sig i den yderste del af Jordens skygge, når den dukker op over horisonten den 7. august. Hele Månen er derfor mørkere end normalt, og i en kort periode vil en lille del af Månen være indhyllet i kraftigt mørke.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK
Universet - Måneformørkelse

Rød fuldmåne krydser Jordens skygge

Et tungt mørke og et rødt skær indhyller Månen i begyndelsen af august, så bevæg dig ud i mørket, og se et astronomisk skyggespil, når Månen sniger sig gennem Jordens skygge.

Når Månen bevæger sig op over horisonten den 7. august, befinder den sig i den skygge, som Jorden kaster ud i rummet. Månen er dog i yderkanten af skyggen og vil derfor stadig blive ramt af en lille del af Solens lys.

Månen har et usædvanligt rødligt skær, fordi den blå del af Solens lys spredes af Jordens atmosfære på sin vej mod Månen.

Ved måneopgang virker Månen altid meget stor. Månen har samme størrelse som normalt, men fordi vores hjerne opfatter den som langt væk i horisonten, bliver vi narret til at tro, at den er større.

Sådan gør du:

  • Gå ud og kig, når Månen stiger op over horisonten. Det sker kl. 20.41 i Rønne, kl. 20.52 i København og kl. 21.08 i Esbjerg. I knap to timer vil Månen være dækket af Jordens yderste skygge.
  • Find et udkigspunkt, hvor der er frit udsyn mod horisonten i sydøstlig retning. Et højdedrag, en høj bygning eller en sydøstvendt kyst egner sig godt.
  • Med en håndkikkert eller et lille teleskop kan du forstærke og forstørre oplevelsen af måneformørkelsen. Den ellers cirkelrunde måneskive kan være fladtrykt på grund af atmosfærens optiske påvirkninger.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul