Rød fuldmåne krydser Jordens skygge

Et tungt mørke og et rødt skær indhyller Månen i begyndelsen af august, så bevæg dig ud i mørket, og se et astronomisk skyggespil, når Månen sniger sig gennem Jordens skygge.

Månen befinder sig i den yderste del af Jordens skygge, når den dukker op over horisonten den 7. august. Hele Månen er derfor mørkere end normalt, og i en kort periode vil en lille del af Månen være indhyllet i kraftigt mørke.

© JESPER GRØNNE, WWW.HVADIHIMLEN.DK

Når Månen bevæger sig op over horisonten den 7. august, befinder den sig i den skygge, som Jorden kaster ud i rummet. Månen er dog i yderkanten af skyggen og vil derfor stadig blive ramt af en lille del af Solens lys.

Månen har et usædvanligt rødligt skær, fordi den blå del af Solens lys spredes af Jordens atmosfære på sin vej mod Månen.

Ved måneopgang virker Månen altid meget stor. Månen har samme størrelse som normalt, men fordi vores hjerne opfatter den som langt væk i horisonten, bliver vi narret til at tro, at den er større.

Sådan gør du:

  • Gå ud og kig, når Månen stiger op over horisonten. Det sker kl. 20.41 i Rønne, kl. 20.52 i København og kl. 21.08 i Esbjerg. I knap to timer vil Månen være dækket af Jordens yderste skygge.
  • Find et udkigspunkt, hvor der er frit udsyn mod horisonten i sydøstlig retning. Et højdedrag, en høj bygning eller en sydøstvendt kyst egner sig godt.
  • Med en håndkikkert eller et lille teleskop kan du forstærke og forstørre oplevelsen af måneformørkelsen. Den ellers cirkelrunde måneskive kan være fladtrykt på grund af atmosfærens optiske påvirkninger.