Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månen

Månen

Månen

Jorden har kun en måne, mens andre planeter har flere måner. Månen har stor betydning for Jorden og det er et af de smukkeste fænomener, vi på Jorden kan se med det blotte øje.Men hvad er unikt ved vores måne? Og hvem var det første menneske som satte sine fødder på Månen? Det er spørgsmål, du kan finde svar på her på siden, hvor Illustreret Videnskab har samlet de bedste artikler om Månen. Du kan blive klogere eller holde dig opdateret på de nyeste opdagelser om Månen.

Første mand på månen

Første mand på Månen

I juli 1969 tog astronaut Neil Armstrong det første skridt på Månen. “Ét lille skridt for mennesket, ét gigantisk spring for menneskeheden” - Neil Armstrongs berømte ord fra Månen var kulminationen på otte års forberedelser, hvor 400.000 mennesker havde knoklet for at realisere en fantastisk drøm. I alt har der været seks månelandinger, og Månen er indtil videre den eneste fremmede klode, som har været betrådt af mennesker. Astronauterne som har været på Månen, lavede videnskabelige forsøg og bragte i alt 382 kg månesten og støv med tilbage til Jorden. Månestenene bliver i dag stadigvæk brugt til videnskabelige forsøg.

Fakta om månen
© Shutterstock

Fakta om Månen

Temperaturen på Månens overflade varierer meget. Om dagen kommer den op på 100 grader, og om natten falder den til næsten minus 200 grader. Månenætterne er så kolde, fordi Månen ikke har nogen atmosfære til at holde på varmen, når Solen går ned.

Månens kredsløb er låst fast til Jordens på en sådan måde, at Månen altid vender samme side mod Jorden. Den gennemsnitlige afstand til Månen er 384.405 km, og Månen har en diameter på 3.474 km.

Månens faser

Månens faser defineres ud fra månens placering i forhold til Solen og Jorden. Månen siges at have fire faser: Nymåne, Tiltagende måne, Fuldmåne og aftagende måne.

Du kan blive klogere på månens forskellige faser her.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul