Hvad er fuldmåne?
Månen har fire såkaldte månefaser alt efter, hvor den er placeret i forhold til Solen og Jorden. Fuldmåne er en af månefaserne. Ved fuldmåne ligger Jorden mellem Månen og Solen, og vender derfor hele sin belyste side mod os.
Med undtagelse af måneformørkelser vil Månen altid være belyst af Solen i større eller mindre grad. Når vi har fuldmåne er lyset tydeligst, mens det ved månefasen nymåne er svagest.

Månens placering i forhold til Solen og Jorden afgør, hvordan vi fra Jorden kan se Månen. Når Jorden ligger mellem Solen og Månen, har vi fuldmåne, og når Månen er tættest på Solen, har vi nymåne. Månefaserne derimellem hedder aftagende eller tiltagende måne alt efter, om vi bevæger os mod fuldmåne eller nymåne.
Hvornår er det fuldmåne?
Fuldmåne er ikke et sjældent fænomen, og derfor er det ofte muligt at se en fuldmåne fra Jorden.
Det tager 29,53059 dage for Månen at gå igennem sine fire faser. Det betyder, at vi har en fuldmåne mindst én gang hver måned.
Den næste fuldmåne i Danmark er den Den 28. januar 2021.
Når vi har to fuldmåner på én måned, som det fx var tilfældet i oktober 2020, kaldes det Blue Moon eller 'blå måne'. Fænomenet sker ca. hvert 2,5 år.
Den særlige dobbelte fuldmåne er dog, trods navnet, ikke blå. Månen kan dog godt få en blålig nuance, fx efter vulkanudbrud eller skovbrande, hvor aske hvirvles op i atmosfæren og spreder Solens røde lys.
TILBUD TIL DIG: Se fuldmånen helt tæt på
Der er 384.000 km til Månen, men med vores kraftige håndkikkert kan du komme helt tæt på Månens meteorkratere og bjergkæder.
Du får din egen kikkert og et abonnement på Illustreret Videnskab for KUN 99,50 kroner. Du sparer altså 924 kroner. Klik her og få det gode tilbud.
Fuldmånekalender 2021
Se, hvornår vi i Danmark har fuldmåne i fuldmånekalenderen nedenfor.
- Den 28. januar - kl. 20:16
- Den 27. februar - kl. 09:17
- Den 28. marts - kl. 20:48
- Den 27. april - kl. 05:31 (Supermåne)
- Den 26. maj - kl. 13:13 (Supermåne)
- Den 24. juni - kl. 20:39
- Den 24 juli - kl. 04:36
- Den 22. august - kl. 14:01
- Den 21. september - kl. 01:54
- Den 20. oktober - kl. 16:56
- Den 19. november - kl. 09:57 (Penumbra måneformørkelse og mikromåne)
- Den 19. december - kl. 05:35 (Mikromåne)
Supermåner og mikromåner
Den næste supermåne kan i Danmark ses den 27. april 2021. Supermånen kan også ses måneden efter den 26. maj 2021.*
En supermåne opstår, når vi har fuldmåne og Månen også er tættest på Jorden i sin bane omkring den. Ved supermåne virker fuldmånen større end normalt.
Det modsatte af en supermåne er en mikromåne, hvor vi har fuldmåne og Månen også er længst væk fra Jorden i sin bane omkring den. Du kan se en mikromåne den 19. november 2021 og den 19. december 2021.
Den 19. november 2021 kan du også opleve en såkaldt penumbra måneformørkelse, hvor Månen vil syne mørkere end normalt.
Set fra Jorden er størrelsesforskellen på en supermåne og en mikromåne ca. 14 procent, mens forskellen i lysstyrke er helt oppe på 30 procent.
Elsker du stjerneskud? Så brug vores stjerneskud-kalender 2021 til at holde dig opdateret på årets meteorsværme.
Rødlig fuldmåne lyser til sommer og efterår
Når vi nærmer os sommersolhverv, kan vi opleve, at fuldmånen lyser orangerød.
Fænomenet kaldes jordbærmåne og den orange farve opstår, fordi månelyset i denne periode passerer gennem et forholdsvist tykt lag atmosfære, før det når frem til os på Jorden. Det blå lys spredes undervejs i alle retninger, og derfor er det lys, som når frem til øjet, primært det rødlige.
Det rødlige fænomen kan også ses omkring efterårsjævndøgn. Her kaldes den særlige fuldmåne dog høstmåne i stedet for jordbærmåne.

Navnet jordbærmåne stammer eftersigende fra Algonquin-stammen i Nordamerika, da de omkring denne fuldmåne høstede jordbær. Navnet har siden bredt sig til det meste af verden.
Kan fuldmåne påvirke din søvn?
Fuldmånen er længe blevet beskyldt for at ødelægge vores søvn, og mindre undersøgelser har i tidens løb også givet anklagen medhold.
En større schweizisk undersøgelse fra 2015 synes dog endeligt at slå fast, at mennesket ikke har et såkaldt 'måneur', og at månens faser, herunder fuldmåne, ikke påvirker os, som det fx ses hos havdyr.
Over 2000 testpersoner deltog i undersøgelsen, og forskerne fandt ingen tegn på, at fuldmåne gav mindre eller dårligere søvn i forhold til andre månefaser.
Der kan dog stadig være noget sandhed i, at fuldmåne virker forstyrrende på vores søvn. Det stærke lys fra fuldmånen kan nemlig være forstyrrende på søvnrytmen, hvis man ikke i tilstrækkelig grad mørklægger sit soveværelse.