Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

fuldmåne

Fuldmåne - Hvornår er det fuldmåne?

Den 31. oktober 2020 vender hele Månens belyste side mod Jorden, så vi i Danmark kan se en fuldmåne.

Shutterstock

Hvad er fuldmåne?

Månen har fire såkaldte månefaser alt efter, hvor den er placeret i forhold til Solen og Jorden. Fuldmåne er en af månefaserne. Ved fuldmåne ligger Jorden mellem Månen og Solen, og vender derfor hele sin belyste side mod os.

Med undtagelse af måneformørkelser vil Månen altid være belyst af Solen i større eller mindre grad. Når vi har fuldmåne er lyset tydeligst, mens det ved månefasen nymåne er svagest.

Fuldmåne, aftagende måne og nymåne

Månens placering i forhold til Solen og Jorden afgør, hvordan vi fra Jorden kan se Månen. Når Jorden ligger mellem Solen og Månen, har vi fuldmåne, og når Månen er tættest på Solen, har vi nymåne. Månefaserne derimellem hedder aftagende eller tiltagende måne alt efter, om vi bevæger os mod fuldmåne eller nymåne.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Hvornår er det fuldmåne?

Fuldmåne er ikke et sjældent fænomen, og derfor er det ofte muligt at se en fuldmåne fra Jorden.

Det tager 29,53059 dage for Månen at gå igennem sine fire faser. Det betyder, at vi har en fuldmåne mindst én gang hver måned.

Den næste fuldmåne i Danmark er den 31. oktober 2020.

Når vi har to fuldmåner på én måned, som det fx er tilfældet i oktober i år, kaldes det Blue Moon eller 'blå måne'. Fænomenet sker ca. hvert 2,5 år.

Den særlige dobbelte fuldmåne er dog, trods navnet, ikke blå. Månen kan dog godt få en blålig nuance, fx efter vulkanudbrud eller skovbrande, hvor aske hvirvles op i atmosfæren og spreder Solens røde lys.

TILBUD TIL DIG: Se fuldmånen helt tæt på

Der er 384.000 km til Månen, men med vores kraftige håndkikkert kan du komme helt tæt på Månens meteorkratere og bjergkæder.


Du får din egen kikkert og et abonnement på Illustreret Videnskab for KUN 99,50 kroner. Du sparer altså 924 kroner. Klik her og få det gode tilbud.

Fuldmånekalender 2020

Se, hvornår vi har fuldmåne i Danmark i listen nedenfor.

  • Den 31. oktober - kl. 15:49
  • Den 30. november - kl. 10:29
  • Den 30. december - kl. 04:28

Den næste supermåne kan i Danmark ses den 27. april 2021.

En supermåne opstår, når vi har fuldmåne og Månen også er tættest på Jorden i sin bane omkring den. Ved supermåne virker fuldmånen ofte større end normalt.

Rødlig fuldmåne lyser til sommer og efterår

Når vi nærmer os sommersolhverv, kan vi opleve, at fuldmånen lyser orangerød.

Fænomenet kaldes jordbærmåne og den orange farve opstår, fordi månelyset i denne periode passerer gennem et forholdsvist tykt lag atmosfære, før det når frem til os på Jorden. Det blå lys spredes undervejs i alle retninger, og derfor er det lys, som når frem til øjet, primært det rødlige.

Det rødlige fænomen kan også ses omkring efterårsjævndøgn. Her kaldes den særlige fuldmåne dog høstmåne i stedet for jordbærmåne.

Fuldmåne - jordbærmåne

Navnet jordbærmåne stammer eftersigende fra Algonquin-stammen i Nordamerika, da de omkring denne fuldmåne høstede jordbær. Navnet har siden bredt sig til det meste af verden.

© Shutterstock

Kan fuldmåne påvirke din søvn?

Fuldmånen er længe blevet beskyldt for at ødelægge vores søvn, og mindre undersøgelser har i tidens løb også givet anklagen medhold.

En større schweizisk undersøgelse fra 2015 synes dog endeligt at slå fast, at mennesket ikke har et såkaldt 'måneur', og at månens faser, herunder fuldmåne, ikke påvirker os, som det fx ses hos havdyr.

Over 2000 testpersoner deltog i undersøgelsen, og forskerne fandt ingen tegn på, at fuldmåne gav mindre eller dårligere søvn i forhold til andre månefaser.

Der kan dog stadig være noget sandhed i, at fuldmåne virker forstyrrende på vores søvn. Det stærke lys fra fuldmånen kan nemlig være forstyrrende på søvnrytmen, hvis man ikke i tilstrækkelig grad mørklægger sit soveværelse.

Læs også:

Månen

NASA vil bygge permanent koloni på Månen

12 minutter
Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Næste måneformørkelse rammer Danmark i 2021

4 minutter
Månen

30. juni: Kom tæt på Månens blå lavaslette

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul