Shutterstock
SLS NASA

Her er NASA's nye plan for SLS-raketten

Efter to afblæste forsøg øjner NASA nye datoer til at sende den enorme SLS-raket mod Månen.

NASA sigter efter at sende rummissionen "Artemis 1" af sted mod Månen enten den 23. september eller den 27. september.

Det siger Jim Free, tilknyttet administrator ved det amerikanske rumagentur.

To tidligere forsøg er indtil videre blevet afblæst på grund af tekniske udfordringer - herunder læk af brændstof fra raketten.

"Den 23. vil der fra klokken 06.47 være et åbent vindue i 80 minutter, og den 27. vil der fra klokken 11.37 være et åbent vindue i 70 minutter," siger Jim Free om de forestående forsøg.

Datoerne er blandt andet valgt for at undgå sammentræf med en anden mission, hvor en raket efter planen skal støde sammen med en asteroide.

Spærret for offentligheden

Missionen, der skal teste en særlig metode til at beskytte Jorden mod asteroider, står til at finde sted den 26. september.

NASA's mission "Artemis 1" skal affyres med raketten Space Launch System fra Kennedy Space Center i Florida.

Affyringsstedet er spærret for offentligheden. Det forventes dog, at hundredtusindvis af mennesker vil samles på omkringliggende strande for at se - og høre - når raketten endelig bliver sendt afsted.

Raketten er knap 100 meter høj og Nasas mest kraftfulde nogensinde. Den skal være afsted i 42 dage. Rumkapslen Orion, som sidder i rakettens næse, skal flyve rundt om Månen og hjem igen.

Kapslen vil være cirka 100 kilometer fra månen, når den er tættest på.

Om bord på rumfartøjet vil der blandt andet være mannequindukker. De skal give et indblik i påvirkningen af radioaktivitet i det ydre rum.

Værdifuld erfaring

Det er meningen, at rumrejsen skal give NASA værdifuld erfaring til fremtidige rumrejser. Planen er, at næste Artemis-mission skal være en bemandet tur rundt om Månen - uden dog at lande på Månens overflade.

Tidligst i 2025 vil man forsøge at lande med mennesker på Månen.

Et af de største mål med Artemis-missionerne er en dag at sende mennesker til Mars.

Astronauter landede senest på Månen i 1972. Inden da havde ti andre astronauter gået på Månen i løbet af fem forskellige missioner.

Første gang var i 1969, hvor Neil Armstrong blev første mand på Månen.

NASA' rumprogram Artemis er efterfølgeren til Apollo-missionerne. I græsk mytologi er Artemis månegudinden og Apollos tvillingsøster.