Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Total måneformørkelse laver en blodmåne.

Måneformørkelse - Hvad er det, og hvornår sker det i Danmark?

Der findes tre forskellige typer måneformørkelser, og den 19. november 2021 kan vi i Danmark opleve en delvis måneformørkelse. Hvad er det for et fænomen, og hvornår kan vi se de andre typer måneformørkelser?

Shutterstock

Måneformørkelse

Hvor dele af verden bogstaveligt talt går i sort under en solformørkelse og lyset slukkes, er måneformørkelsen et noget smukkere naturfænomen.

Under de rigtige forhold vil månen blive blodrød, og derfor bliver dette fænomen af nogen kaldt for ”blodmåne”.

Man behøver ikke noget udstyr til at se på en måneformørkelse, sådan som man gør det med en solformørkelse, hvor det er nødvendigt med beskyttelsesbriller. For lyset ved en måneformørkelse er svagere end lyset fra en almindelig fuldmåne.

Hvad er måneformørkelse?

En måneformørkelse opstår, når en fuldmåne bevæger sig bag Jorden og ind i dens skygge.

Månens bane omkring Jorden hælder cirka 5 grader, og derfor skal der helt specielle betingelser til for en måneformørkelse. Det skal være fuldmåne - og Solen, Jorden og Månen skal ligge præcist på linje. Og Månen skal skære ekliptika, som er Jordens bane rundt om Solen.

Måneformørkelse opstår, når Månen bevæger sig ind i Solens skygge

Solen danner en kegleformet skygge bag Jorden, og når Månen bevæger sig ind i denne skygge – umbraen – forekommer der en måneformørkelse.

© Lasse Alexander Lund-Andersen

Skyggen kan deles op i flere områder. Den delvise skygge kaldes for penumbraen og den fulde skygge kaldes for umbraen.

Umbraen har et kegleformet snit, der fortsætter 1 million km bag Jorden. Og da Månen "kun" ligger 384.400 km fra Jorden, kan den bevæge sig ind i det skyggefulde mørke.

Tre typer måneformørkelse

Der findes tre former for måneformørkelse:

  • Total måneformørkelse
  • Delvis måneformørkelse
  • Penumbra måneformørkelse.

Læs mere om de forskellige typer måneformørkelser nedenfor.

Blodmåne - Total måneformørkelse

Ved en total måneformørkelse befinder Månen sig i Jordens totale kegleformede skygge, som hedder umbra. Her er der intet sollys. Det er ved denne type måneformørkelse, at fænomenet ”blodmåne” opstår.

Månen udsender ikke noget lys af sig selv – ligesom Jorden ikke gør det. Og det kan virke mærkeligt, at det netop er i umbraen, hvor der ikke er sollys, at Månen bliver farvet rød.

Men det skyldes, at Jordens atmosfære afbøjer lyset, og at det kun er det langstrålede røde og orange lys, der kan passere atmosfæren og trænge ind i umbra-skyggen.

Det kortbølgede blålige lys bliver spredt af luftmolekyler og luftpartikler, og når derfor ikke frem til Månen. Når det røde lys rammer Månen, vil det reflekteres og give Månen det røde skær.

Hvis Jorden ikke havde en atmosfære, ville Månen bare blive helt mørk under formørkelsen.

Se videoen: NASA fanger total måneformørkelse

Blodmåne: Den næste totale måneformørkelse kan opleves den 16. maj 2022.

Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse opstår, når kun dele af månen rammer umbraen. Her vil det se ud, som om den del, der er i umbraen, er væk. Og det ligner, at der er taget en bid af Månen.

Delvis måneformørkelse

Under en delvis måneformørkelse vil dele af månen være indhyllet i mørke.

© Shutterstock

Den næste delvise måneformørkelse kan opleves den 19. november 2021.

Penumbra måneformørkelse

Ved en penumbra måneformørkelse er Månen kun i området penumbraen, hvor der kun er delvis skygge. Ved denne type formørkelse vil Månen se mørkere ud end normalt.

En total måneformørkelse vil derfor også altid indeholde en delvis måneformørkelse. For vejen ind i umbraen vil altid fører gennem penumbraen.

Den næste penumbra måneformørkelse kan opleves den 5. maj 2023.

Hvor længe varer en måneformørkelse?

En måneformørkelse adskiller sig også fra solformørkelser ved at være et mere langtrukkent fænomen. En total solformørkelse varer kun et par minutter, mens en måneformørkelse varer mange timer.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul