Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Månen

Hvad er manden i Månen?

I årtusinder har mennesker kigget op mod Månen og set mørke skygger, som kan ligne forskellige figurer. Hawaiianerne så en kvinde, og andre har set dyr eller fabelvæsner – i vores egen kultur tales om “manden i Månen”.

Selv om de mørke områder har fået navne som “Stilhedens Hav”, fordi man engang troede, at de rummede enorme mængder af vand, har det i moderne tid stået klart, at de i virkeligheden er knastørre lavasletter.

Til gengæld har det frem til i dag været lidt af et mysterium, hvorfor den geologisk inaktive Måne i det hele taget havde lavasletter på overfladen. Nu skulle forklaringen dog være på plads. På baggrund af gravitationsmålinger udført af NASA’s månesonder Clementine og Lunar Prospector har forskere fra Ohio State University i USA fremstillet et topografisk kort, der viser Månens forskellige lag fra kernen ud til overfladen.

Kortet afslører, at Månens bagside, der vender permanent væk fra Jorden, blev ramt af et stort himmellegeme som fx en asteroide for omkring fire milliarder år siden. Chokbølgen fra det ekstremt voldsomme sammenstød forplantede sig tværs gennem Månen og skabte revner i dens skorpe. Her trængte magma fra Månens indre ud på overfladen og størknede. Nu kan de mørke lavasletter give associationer til øjne, næse og mund.

Bliv klogere på Månen. Læs mere om måneformørkelse.

Læs også:

fuldmåne
Månen

FULDMÅNE - Månen lyser nattehimlen op

4 minutter
Månen

NASA vil bygge permanent koloni på Månen

12 minutter
Månen

30. juni: Kom tæt på Månens blå lavaslette

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul