Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by David Dibert on Unsplash
Universet - Månen

Hvordan måler man afstanden til Månen?

Jeg har hørt, at Månen fjerner sig fra Jorden med nogle få cm om året. Hvordan måler man afstanden så nøjagtigt?

Afstanden til Månen måles ved at sende en laserstråle mod et af de i alt tre spejle, som amerikanske astronauter på Apollo-missionerne har efterladt på Månen i 1969-72.

Nøjagtigheden i afstandsbestemmelsen var i begyndelsen omkring tre cm, men takket være forbedrede detektorer nærmer vi os nu en nøjagtighed på få mm. Laserstrålen udsendes fra teleskoper her på Jorden, og man skal sigte meget nøjagtigt for netop at træffe et af de tre spejle.

Ekkoet fra Månen er ganske svagt, nemlig mindre end en foton i sekundet, så det kræver meget avanceret elektronik at udskille ekkoet fra baggrundsstøjen. Målingerne har vist, at Månen bevæger sig bort fra Jorden med en fart på 3,8 cm om året. Dette er en naturlig følge af tidevandskræfterne, der samtidig bremser Jordens rotation.

Mere interessant er det imidlertid, at disse målinger samtidig bekræfter, at Månen i sin bane nøje følger Einsteins almene relativitetsteori. Og lasermålingerne har nu opnået en så høj grad af præcision, at man i et nyt projekt er begyndt at undersøge spørgsmål om selve rummets natur og antallet af rumdimensioner. Hvis der findes flere end de tre velkendte rumdimensioner, så vil de nemlig betyde nogle ganske små afvigelser i Månens bane, som man nu kan observere.

Læs også:

Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

45 minutter
Intelligens

Derfor er rod godt for din hjerne

2 minutter
Insekter

Hvorfor lever sølvfisk på badeværelset?

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul