Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Månefaser

Hvorfor har Månen faser?

Hvad er årsagen til, at vi kun ser en del af Månen? Skygger Jorden for Solen, eller kan vi kun se en del af Månens oplyste side? Hvad er grunden til månefaserne?

Shutterstock

Begge svar er korrekte – men måske mest det sidste. Det er nemlig sjældent, at Jorden skygger for Solen, så sollyset ikke kan nå frem til Månen. Disse måneformørkelser optræder kun et par gange om året.

Betingelsen er, at Solen, Jorden og Månen ligger nøjagtigt på linje i rummet. Når man ser bort fra disse lejligheder, vil Solen altid skinne på Månen og derved skabe en markant opdeling i en belyst og en ubelyst halvkugle.

Månefaser

Når vi oplever Månens forskellige faser i løbet af en måned, er det et udtryk for, hvordan disse to halvkugler tager sig ud set fra Jorden. Er Månen eksempelvis fuld, vender hele den belyste side mod os. Når Månen fortsætter i sit omløb om Jorden, kommer vi til at se mindre og mindre af den belyste del, og efter cirka to uger er Månen nået hen til Solens nabolag. Den er dermed usynlig, fordi den vender hele sin ubelyste side mod os – og i øvrigt også fordi den nu optræder på daghimlen.

Princippet kan illustreres ved, at man tager en lille bold, for eksempel en bordtennisbold, maler den ene halvdel sort og betragter den fra nogle meters afstand i forskellige vinkler.

Månens faser

Fuldmåne er, når Jorden er mellem Månen og Solen, og månen set fra Jorden er meget oplyst af Solen.

© Shutterstock

Oversigt over Månens faser

Månens faser defineres ud fra månens placering i forhold til Solen og Jorden. Månen siges at have fire faser:

  • Nymåne: Månen ligger mellem Jorden og Solen, og dens mørke side vender mod Jorden. Her er Månens lysstyrke set fra Jorden mindst.
  • Tiltagende måne: Gradvis kan man se en større og større del af månen oplyst af Solen.
  • Fuldmåne: Jorden ligger mellem Månen og Solen, og månen set fra Jorden er meget oplyst af Solen.
  • Aftagende måne: Gradvis kan man se en mindre og mindre del af månen oplyst af Solen.

Første form for astronomi

De første mennesker har iagttaget månefaserne, og tidlige kulturer har brugt faserne fra nymåne til fuldmåne til at måle tiden og holde rede på årets gang.

Det har krævet kalendere, og arbejdet med at skabe dem har ført til den første form for astronomi. Senere er forudsigelse af solformørkelser kommet til, og med tiden har det udviklet sig til en decideret videnskab.

Læs også:

fuldmåne
Månen

FULDMÅNE - Månen lyser nattehimlen op

5 minutter
Månen

Nye målinger: Stærk stråling udfordrer rejser til Månen

2 minutter
Månen

30. juni: Kom tæt på Månens blå lavaslette

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul