Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Måne atmosfære
© Shutterstock
Universet - Månen

Hvorfor har Månen ikke nogen atmosfære?

Er det kun Jordens måne, der ikke har en atmosfære – og hvorfor har den ikke det?

Der er ikke nogen atmosfæreaf betydning om Månen, fordi dens tyngdekraft er for svag til holde på luftmolekyler i længere tid. Molekylerne har så meget fart på, at de forsvinder ud i rummet.

I gasser bevæger molekyler sig rundt mellem hinanden, ofte med ganske høje hastigheder. En høj temperatur er lig med en høj gennemsnitshastighed.

Hvis der skal være mulighed for at holde på en atmosfære, skal gasmolekylernes gennemsnitshastighed være mindre end en sjettedel af den såkaldte undvigelseshastighed fra kloden.

Det er let at opfylde for Jorden, for her er undvigelseshastigheden 40.000 km/t. På Månen er undvigelseshastigheden kun omkring 8500 km/t. Med en dagtemperatur på over 100 grader vil en betydelig brøkdel af gasmolekylerne nå over de 1400 km/t., der udgør en sjettedel af undvigelseshastigheden. Derfor kan Månen ikke holde på en atmosfære gennem millioner af år.

En tynd atmosfære

Månen har dog en ganske tynd atmosfære med en samlet masse på omkring 10 tons. Den består fortrinsvis af brint, helium, argon og neon. Gasmolekylerne stammer primært fra solvinden, men henfald af radioaktive stoffer i Månens indre bidrager også en smule til atmosfæren.

En måne har atmosfære

Jupiters måne Io, hvor store vulkaner sender svovldioxid-dampe til vejrs, har også en forholdsvis tynd atmosfære. Faktisk er der kun en enkelt af de mange måner i Solsystemet, der har en atmosfære af betydning.

Det er Saturns største måne, Titan, hvis atmosfære faktisk er tættere end Jordens. Den består af kvælstof og en smule metangas. Selv om Titan har en tyngdekraft, der kun er en syvendedel af Jordens, kan Titan holde på atmosfæren, fordi overfladetemperaturen er helt nede på minus 180 grader.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul