Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor ser vi altid den samme side af Månen?

Jordens tyngdekraft har igennem milliarder af år filet Månen til den perfekte snurretop, der altid vender den samme side ned mod os.

NASA

Månen roterer om sig selv i præcis samme takt som Jorden – derfor vender den altid samme side mod vores planet.

Helt præcist bruger Månen 27,3 døgn om at tage en tur rundt om Jorden og lige så lang tid om at snurre en tur rundt om sin egen akse.

Fænomenet, som forekommer hos langt de fleste måner i Solsystemet, kaldes bunden rotation.

Jordens tyngde har låst Månen fast

Månen er i dag låst fast i en bunden rotation om Jorden og vender derfor altid samme side mod vores klode. Men sådan har det ikke altid været.

I en fjern fortid var Månen tættere på Jorden og roterede hurtigere, men efterhånden blev Månen deformeret af tidevandskræfterne. Jordens tyngdepåvirkning virkede som en bremse, der fik Månen til gradvist at rotere langsommere, indtil den til sidst blev låst fast i forhold til vores planet.

... Stadig lidt rundtosset? Få den animerede forklaring her:

Forsiden har have af lava, bagsiden højland

Fra Jorden kan vi se cirka 59 procent af Månens overflade, og den side, der vender mod os, ser markant anderledes ud end Månens bagside. Den synlige side er præget af store, mørke områder kaldet have, der består af sletter af størknet lava.

Bagsiden derimod består stort set kun af højland og ujævnt terræn, og her er måneskorpen – det vil sige Månens yderste lag – betydelig tykkere end på forsiden.

© NASA

Sovjetisk sonde knipsede bagside

Månens skjulte bagside blev fotograferet første gang i 1959 af den sovjetiske månesonde Luna 3. De første mennesker, der så Månens bagside direkte, var astronauterne Frank Borman, Jim Lovell og William Anders, som rundede Månen med Apollo 8-missionen i 1968.

Pluto og Charon roterer i perfekt tandem

Dværgplaneten Pluto og dens største måne, Charon, har taget den bundne rotation til ekstremer og kredser om et fælles tyngdepunkt.

Til forskel fra Jorden og Månen, hvor det kun er Månen, der altid viser sig fra samme side, vender Pluto også altid den samme side mod Charon.

Læs også:

Er Månens bagside anderledes end forsiden?
Månen

Hvordan ser Månens bagside ud?

2 minutter
fuldmåne
Månen

FULDMÅNE - Månen lyser nattehimlen op

5 minutter
Astronaut filmer på Månen i Artemis-rumdraft
Månen

Nokia bygger Wi-Fi på Månen

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul