NASA

Julemånen bader natten i sølv

MÅNEGUIDE: Den 12. december kaster fuldmånen sit kølige sølvskær ud over vinternatten og åbner samtidig op for et syn af de mere sjældne: frit udsyn til kraterne ved Månens poler.

OM JULEMÅNEN

"Julemånen" eller "Kold Måne" er den blevet kaldt, fuldmånen lige op til jul, og i år troner den frem på himlen natten mellem den 12. og 13. december.

Med sit kølige sølvskær varsler den store julemåne traditionelt om vinterkuldens komme – men den giver samtidig den interesserede amatør-astronom mulighed for at observere Månens yderste kratere.

Månens sydpol er plastret til med kratere fra større eller mindre meteornedslag. Da Månen ikke har nogen atmosfære, smadrer meteorerne direkte ind i overfladen med høj fart uden at bremse op – og et bare 30 cm bredt klippestykke kan efterlade et krater på 20 m i diameter.

© NASA

Normalt står Månens kratere tydeligst frem to til 12 dage før fuldmåne, særligt ved skillelinjen mellem lys og mørke på måneoverfladen. Her rammer Solens lys skråt ned og oplyser kraterranden, mens selve kraterhullerne forbliver i mørket. Kontrasten får kraterne til at stå tydeligere frem.

Ved fuldmåne rammer sollyset imidlertid mere direkte ned i kraterne og oplyser dem i bunden, så de bliver sværere at se – på nær ved Månens poler. Her rammer lyset stadig skråt, så man får fuld kontrast på de polare kraterformationer – og derved bedre kan se dem.

Når der er sollys på kraterranden og skygge i selve krateret, skaber det en kontrast, der gør den arrede måneoverflade nemmere at observere fra Jorden.

© NASA

MÅNEGUIDE

©

SÅDAN GØR DU:

HVOR OG HVORNÅR?

Månen står op over den nordøstlige horisont den 12. december lige før kl. 16 (København) og forbliver på himlen helt til næste morgen.

Fuldmånen er 99,7% fuld fra kl. 18:00. Senere på aftenen bevæger den sig over himlen - stadig i en flot og rund figur.

SYNLIGHED?

Større månekratere kan skimtes som mørke pletter med det blotte øjet, men oplevelsen forstærkes betydeligt med en almindelig håndkikkert eller et lille teleskop.