Shutterstock
Månen lyst op på mørk baggrund

Kan teleskoper se fodspor på Månen?

I 1969 gik Apollo 11-astronauterne på Månen, men kan vi stadig se spor efter missionen med teleskoper?

Teleskoper på Jorden kan ikke se de objekter, som blev efterladt på Månen af Apollomissionerne – dertil er de for små.

End ikke Hubbleteleskopet kan se Apollo-objekter på Månens overflade. Hvis det skulle kunne lade sig gøre, skulle tingene være næsten 100 meter lange, og det største objekt er kun lidt over 5 x 4 meter.

Men sonden Lunar Reconnaissance Orbiter, der er i kredsløb om Månen, kommer så tæt som 24 kilometer på overfladen, og i 2012 fotograferede sonden en række landingssteder fra forskellige månemissioner.

Billederne af Apollo 11-landingsområdet viser tydeligt adskillige efterladte objekter, blandt andet en måler, der har sendt data om måneskælv tilbage til Jorden, og nogle af Neil Armstrongs fodspor fra en uautoriseret ekskursion til Little West Crater ca. 50 meter væk – det længste, en astronaut er gået væk fra landingsstedet.

Genstande efterladt på Månen

Armstrong og Aldrins første skridt på månen er de mørke spor rundt om månelandingsmodulet (LM), laserreflektoren LRRR og seismometret (PSEP).

© NASA

Apollo 11 efterlod udstyr og fodspor

Laserrefleks

Reflekterer laserstråler afsendt fra Jorden, så forskerne kan udregne afstanden til Månen.

Landingsmodul

Resterne af landingsfartøjet, som blev koblet fra, da astronauterne forlod Månen.

Seismograf

Udstyret målte måneskælv og sendte data hjem i tre uger.

Fodspor

Spor efter Neil Armstrongs gåtur til et krater 50 meter fra landingsstedet.

Sonden vendte tilbage til landingsstederne flere gange og tog billeder fra samme vinkel ved forskellige solhøjder og kunne på den måde følge skyggerne fra de efterladte ting.

De fleste flag, som astronauterne plantede, stod stadig på Månens overflade.

Det kom bag på forskerne, da de ikke havde forventet, at flagene kunne holde til mere end 40 år med temperatursvingninger på flere hundrede grader, vakuum og stærk uv-stråling fra Solen.

Kun det allerførste flag, som blev plantet af Neil Armstrong, står ikke længere, da det blev blæst omkuld af udstødning, da astronauterne lettede fra Månen igen.