Kina afprøver ny månebase

I 200 dage har fire testpersoner levet, som var de på Månen. Kina og Europa har planer om at bygge en permanent månebase, hvor astronauter kan forsyne sig selv med mad.

De fire testpersoner levede i et beboelsesmodul på bare 42 m2 og dyrkede mad i de to tilknyttede vækstmoduler, mens de blev overvåget.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

Mennesket skal tilbage til Månen. Det er ambitionen for flere store rumagenturer – bl.a. arbejder Kinas rumprogram på at skabe en stationær månebase, hvor udsendte taikonauter og astronauter kan opholde sig i årevis.

Nu har fire testpersoner prøvet, hvordan det er at leve isoleret i en lukket base i 200 dage.

Overvandt strømsvigt

Eksperimentet fandt sted på en forsøgsstation ved navn Lunar Palace, som den kinesiske rumfartsorganisation har bygget på Jorden. Lunar Palace rummer ét beboelsesmodul og to moduler til afgrøder.

Fire frivillige testpersoner, to mænd og to kvinder, dyrkede selv deres mad og genbrugte deres affald gennem hele forløbet.

Ifølge chefdesigneren på Lunar Palace, Liu Hong, var forsøget på alle måder en succes.

Testpersonerne klarede sig uden bidrag udefra, de overvandt problemer som strømsvigt, og de håndterede den psykologiske udfordring i at leve isoleret længe.

© Imago Stock/All Over, AFP/Ritzau Scanpix & ESA.

Månens miljø er hårdt for kroppen

Kina har annonceret, at deres vision om en månebase meget vel kan blive til virkelighed i samarbejde med den europæiske rumfartsorganisation, ESA.

Der er dermed pustet nyt liv i de planer for en månebase, ESA længe har haft. De vil udnytte Månens egne materialer til at bygge en base.

Månens miljø er en udfordring for menneskekroppen, bl.a. fordi Månen ikke har noget magnetfelt, der kan beskytte os mod ladede partikler fra Solen.

Månen har heller ikke nogen atmosfære, mens tyngdekraften kun er en sjettedel af Jordens.

Basen bliver en landsby af bunkere

En månebase skal kunne modstå livsfarlig stråling og bombardementer fra mikrometeorer. Derfor vil ESA dække basen i et tykt lag af månestøv.