Kom helt tæt på Månens meteorhærgede landskab

I slutningen af februar nærmer Månen sig Jorden, og det velkendte himmellegeme afslører sine imponerende detaljer. Så smut ud i vintermørket, og tag på en kosmisk opdagelsesrejse hen over Månen.

Månen

Se blandt andet det 86 kilometer brede Tychokrater på Månens sydlige del. Lige på kanten af Månens skyggeside bliver landskabets former fremhævet yderligere af skygger.

© JESPER GRØNNE, HVADIHIMLEN.DK

Den 27. februar er Månen på det punkt i sin månedlige bane, hvor den er tættest på Jorden.

Her kaldes den en perigee-måne, og den fylder omkring 14 procent mere på himlen, end når den er på det fjerneste punkt i sin bane.

En perigee-måne er i gennemsnit 363.396 kilometer fra Jorden. Omkring to uger efter perigee-måne når Månen sit fjerneste punkt – 405.504 kilometer væk – og kaldes så en apogee-måne.

Når Månen er tæt på Jorden, er det nemmere at se dens spektakulære meteorkratere, bjergkæder, kløfter og vidtstrakte sletter.

Sådan gør du

  • Gå ud efter mørkets frembrud i nætterne omkring den 27. februar. Ved 22-tiden står Månen højt på himlen i sydlig retning og kan nemt ses – selv inde fra byen. Derefter bevæger den sig nedad og mod vest.
  • En almindelig håndkikkert giver et markant klarere billede af Månen, end du kan se med det blotte øje. Den afslører små detaljer, som ellers er usynlige.
  • Hvis du har et teleskop uden motor, så ret det ind på Månens højre kant. Derefter kan du følge med, mens Månen langsomt bevæger sig igennem dit synsfelt. Teleskopet afslører ekstremt fine detaljer af Månens overflade.

Meteorkratere

© NASA (APOLLO 11)