Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kom tæt på Månens kratere og sletter

MÅNEGUIDE: Månens skæve bane rundt om Jorden sørger for, at du midt i april kan komme ekstra tæt på den sølvgrå kugle. Og med en helt almindelig håndkikkert kan du gå på opdagelse i høje bjergkæder, dybe kløfter og gigantiske meteorkratere fyldt med oldgammel, blå lava.

Shutterstock

OM MÅNEN

Jorden ligger ikke i midten af Månens bane. Og banen er ikke cirkelformet. I stedet er banen ellipseformet, og Jorden ligger et stykke væk fra midten af ellipsen.

Årsagen til denne skævhed er, at den hastighed, Månen bevæger sig fremad med, ikke er den samme som den hastighed, den falder mod Jorden med.

På ét tidspunkt i sin bane har Månen god fart på og bevæger sig derfor væk fra Jorden. Jordens tyngdekraft trækker dog i den, så den mister fart.

Til sidst er hastigheden så lav, at Månen falder tilbage mod Jorden. På vejen får Jordens tyngdekraft Månen til at accelerere. Når Månen runder Jorden, har den igen så god fart på, at den kan bevæge sig væk fra Jorden.

Månens bane omkring Jorden er ellipseformet, og derfor er der forskel på, hvor langt fra hinanden, de to kloder befinder sig. Lige nu er Månen tæt på Jorden – og detaljerne på dens overflade er særligt synlige.

© Wikipedia

Når Månen er tættest på Jorden i denne månedlige cyklus, fylder den omkring 14 procent mere på himlen, end når den er på det fjerneste punkt i sin bane. Derfor har du god mulighed for med en helt almindelig kikkert at nærstudere dens overflade, som er fyldt med meteorkratere, bjergkæder, kløfter og sletter.

Ret især blikket mod kanten af Månens oplyste side, hvor kratere og bjerge kaster lange skygger, som får dem til at træde tydeligt frem.

Følg i astronauternes fodspor

1 / 3

Find kikkerten frem, og se nærmere på Månens største seværdigheder – bl.a. den enorme, blå lavaslette, som Apollo 11 landede på i 1969.

© Shutterstock

MÅNEGUIDE

SÅDAN GØR DU

  • HVOR OG HVORNÅR?

    Gå ud efter mørkets frembrud den 16. april. Ved 22-tiden står Månen højt på himlen i sydlig retning og kan nemt ses – selv inde fra en by. Derefter bevæger den sig nedad og mod vest.

  • SYNLIGHED?

    En almindelig håndkikkert giver et markant klarere billede af Månen, end du kan se med det blotte øje. Den afslører små detaljer, som ellers er usynlige.

    Hvis du har et teleskop uden motor, så ret det ind på Månens højre kant. Derefter kan du følge med, mens Månen langsomt bevæger sig igennem dit synsfelt. Teleskopet afslører ekstremt fine detaljer af Månens overflade.

Læs også:

Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Til sommer kan måneformørkelse ses fra Danmark

4 minutter
Månen

Mennesket indtog Månen

0 minutter
Månen

Hvad er manden i Månen?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul