Shutterstock
Supermåne

Netop nu: Fuldmånen er STOR i aften

Månen er lige nu nærmere – og større – end den plejer. Dermed kan du komme helt tæt på dens bjergkæder, meteorkratere og lavasletter. Vi guider dig til det imponerende syn.

Jorden ligger ikke i midten af Månens bane, og banen er ikke cirkelformet, men ellipseformet. Skævheden skyldes et samspil mellem Månens hastighed og Jordens tyngdekraft.

På ét tidspunkt i sin bane har Månen god fart på og bevæger sig derfor væk fra Jorden. Jordens tyngdekraft trækker dog i den, så den mister fart.

Til sidst falder Månen tilbage mod Jorden, og på vejen får Jordens tyngdekraft Månen til at accelerere. Når Månen runder Jorden, har den igen så god fart på, at den bevæger sig væk fra Jorden.

Når Månen er tættest på Jorden i denne månedlige cyklus, fylder den omkring 14 procent mere på himlen, end når den er på det fjerneste punkt i sin bane.

Derfor har du god mulighed for med en helt almindelig kikkert at nærstudere dens overflade, som er fyldt med meteorkratere, bjergkæder, kløfter og sletter.

Følg i astronauternes fodspor

Find kikkerten frem, og se nærmere på Månens største seværdigheder – bl.a. den enorme, blå lavaslette, som Apollo 11 landede på i 1969.

Lille planet ramte Månen

En 250 kilometer bred protoplanet ramte for fire milliarder år siden Månen. Krateret blev siden fyldt med lava, som nu er størknet.

Meteor spredte linjer af støv

For 108 millioner år siden slog en meteor ned og kastede støv ud i lange baner, som strækker sig op til 1500 kilometer fra krateret.

Apollo 11 landede på blå lavaslette

Apollo 11 landede i 1969 i den sydlige del af et krater fyldt med størknet lava. Lavaens høje metalindhold giver det en svagt blålig farve.

© Shutterstock

GUIDE TIL FÆNOMENET

Supermåne
© Jesper Grønne

SÅDAN GØR DU

HVOR OG HVORNÅR?

Gå ud i timerne efter midnat den 1. eller 30. august. Månen står lavt på himlen mod syd eller sydøst. For at se den skal du have frit udsyn til horisonten, fx fra en bakketop.

SYNLIGHED?

En almindelig håndkikkert giver et markant klarere billede af Månen, end du kan se med det blotte øje. Den afslører små detaljer, som ellers er usynlige.

Hvis du har et teleskop uden motor, så ret det ind på Månens højre kant. Derefter kan du følge med, mens Månen langsomt bevæger sig igennem dit synsfelt. Teleskopet afslører ekstremt fine detaljer af Månens overflade.