Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universet - Månen

Er Månens bagside anderledes end forsiden?

Vi ser altid den samme side af Månen fra Jorden, men ser Månens bagside egentlig anderledes ud?

Månens bagside er helt sin egen

Månens forside ligner ikke dens bagside. Den side af Månen, der altid vender mod Jorden, har mange flere store, mørke pletter, der af historiske årsager kaldes have.

De mørke områder er sletter af størknet lava fra de vulkaner, som Månen engang havde. Lavaen har fordelt sig i de lavtliggende områder, især hvor store meteornedslag havde skabt kratere.

Men på Månens bagside er måneskorpen – det yderste lag af Månen – meget tykkere. Her har magma fra Månens undergrund haft sværere ved at bryde igennem og trænge op som lava, hvilket udelukkende er sket i de allerdybeste kratere.

Flere teorier om dannelsen af Månen

Forskerne har flere teorier om forskellen i måneskorpens tykkelse. En teori siger, at Jorden engang havde en lille måne mere, men at de to måner stødte sammen, så materiale fra den lille måne spredte sig ud over Månens bagside.

Ifølge en teori fra 2014 skal årsagen til den tykke måneskorpe findes i Månens dannelse for ca. 4,5 mia. år siden. Her stødte den tidlige jordklode og en anden klode kaldet Theia sammen. Det voldsomme sammenstød skabte Jorden og Månen, som blev indhyllet i skyer af fordampet klippe, der efterhånden fortættedes og faldt ned.

Jorden var lang tid om at køle af efter sammenstødet. Månens forside blev opvarmet af varmen fra den rødglødende Jord, og her kunne skyen af fordampet klippe ikke fortættes og falde nede. Det kunne den til gengæld på den koldere bagside, hvilket førte til den tykkere måneskorpe.

Månens bagside fanget på kamera

Læs mere om Månen og se billeder fra Månens bagside i arktiklen:

Læs også:

Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Universel influenza-vaccine kan være på vej

2 minutter
Insekter

Verdens stærkeste dyr lever af lort

3 minutter
Månen

NASA vil bygge permanent koloni på Månen

12 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul