Teorien baserede sig på, at forskere havde fundet tydelige tegn på magnetisering i sten fra Månen.
Derudfra konkluderede de, at Månen må have haft en såkaldt geodynamo – smeltede elektrisk ledende stoffer dybt inde i kloden, der som en elektromagnet kunne opretholde et varigt magnetfelt.
De nye analyser viser imidlertid, at forskerne dengang tog fejl. Dels ved vi nu, at Månens kerne formentlig er for lille og kompakt til en geodynamo, og dels findes der en langt sandsynligere forklaring på magnetiske spor i de gamle månesten.
Ved at umagnetiske månesten blev udsat for magnetisme, blev stenene magnetiske, og hvis Månen engang havde et magnetfelt, ville de testede sten allerede have været magnetiske, da de blev indsamlet.
Årsagen til, at der findes spor efter magnetisme deroppe, er, at kloden uden beskyttelse fra et magnetfelt har været bombarderet med små magnetiske kometer og asteroider i milliarder af år.
NASA vil vende tilbage til Månen i 2024, og den nye opdagelse er interessant for fremtidige missioner. Fraværet af et magnetfelt betyder nemlig, at forekomsten af sjældne mineraler er større end hidtil antaget.