"Månen har en mørk side"

... og kvinder har et ekstra ribben. Videnskaben tages som gidsel i de mest sejlivede myter. Illustreret Videnskab lader fakta komme til genmæle og afliver misforståelserne. For eksempel har Månen ikke en mørk side.

dark side of the moon

Månen har en for- og en bagside, men de får lige meget sollys. Der findes altså ikke en særlig mørk side.

Til gengæld kan vi fra Jorden kun se forsiden, for Månen bruger præcis lige så lang tid på at dreje om sin egen akse, som den bruger på at nå én gang rundt om Jorden.

Som bolden i et spil stangtennis

Månen vender med andre ord altid samme side ned mod Jorden, som hvis den var bolden i et gigantisk stangtennisspil.

Omvendt er Månens bagside altid i større eller mindre grad vendt mod Solen, undtagen ved fuldmåne, hvor bagsiden peger væk fra både Jorden og Solen.

Bagsiden var skjult indtil 1959

De første billeder af Månens bagside blev taget i 1959 af den sovjetiske Luna 3-sonde, og de første mennesker, der fløj forbi den, var besætningen på Apollo 8-missionen i 1968.

Bliv klogere på Månen. Læs mere om måneformørkelse.

Læs meget mere om myter, der kan aflives

Månen har en mørk bagside, og kvinden har et ekstra ribben. Videnskaben tages ofte som gidsel i mere eller mindre trovædige udsagn. Læs om 10 sejlivede myter, der alle kan aflives med fakta i artiklen fra Illustreret Videnskab. Er du abonnent på bladet, kan downloade artiklen ved hjælp af knappen nedenfor.