Månen har haft sin egen atmosfære

Nye analyser af månesten fra Apollomissionerne viser, at vores måne engang havde sin helt egen atmosfære af gasarter og vanddamp.

månen
© Shutterstock

Da amerikanske astronauter besøgte Månen i halvfjerdserne, samlede de sten fra lavaklipper, der stadig afslører nyt om Månen.

Senest har forskere fra NASA opdaget, at Månens boblende indre for 3-4 mia. år siden spyede så enorme mængder gas og vanddamp ud, at Månen fik sin egen atmosfære.

Det har ellers været opfattelsen, at Månen, ligesom i dag, var uden atmosfære, fordi den ikke har tyngdekraft til at holde på flygtige stoffer.

Men forskerne mener nu, at Månen sprøjtede gas ud i et så heftigt tempo, at atmosfæren hele tiden blev fornyet og først forsvandt 70 mio. år senere.

Månesten afslører atmosfæren

Opdagelsen blev gjort, da forskerne fandt spor af kulilte, brint og ilt samt svovl og andre flygtige forbindelser i de gamle månesten.

Dernæst kortlagde de Månens enorme lavadækkede sletter og beregnede, hvor meget gas der i sin tid fulgte med den livlige vulkanske aktivitet. Og det var altså tilstrækkeligt til at danne en atmosfære.

Forskerne mener, at rester af atmosfæren findes som is omkring de kolde, mørke områder ved polerne. Det er godt nyt for fremtidens rumrejsende, der måske kan finde både vand, brint og ilt på Månens overflade.

Bombardement fik vulkaner til at flyde over

Månen fik sin atmosfære for mellem 4,1 og 3,8 mia. år siden. Her blev Solsystemet ramt af kometer og asteroider i massevis, og Månen reagerede med en serie af vulkanske udbrud.