Shutterstock
Månen og Saturn

Månen holder stævnemøde med fem planeter

18. juni 2022: Månen, Saturn, Jupiter, Mars, Venus og Merkur. Lige står de på linje på himlen – og du kan se dem med det blotte øje.

Om fænomenet

I de meget tidlige morgentimer den 18. juni står Månen på række med flere af Solsystemets planeter.

Lidt til venstre for Månen kan du se gaskæmpen Saturn, og et stykke længere mod venstre står Solsystemets største planet, Jupiter, og vores lille, røde nabo, Mars.

Længere væk endnu kan du være heldig at se Venus og Merkur.

De fleste af planeterne vil ligne klare stjerner, men hvis du ser godt efter – fx med en almindelig kikkert – kan du se, at Saturn har en anden form end de andre.

Dens enorme ringe giver den en særlig oval form. Månen og planeternes tilsyneladende intime møde er naturligvis kun en illusion; fx er Månen og Saturn i virkeligheden omkring 1,4 milliarder kilometer fra hinanden svarende til mere end ni gange afstanden mellem Jorden og Solen.

Guide til fænomenet

Stjernehimmel 9
©

HVOR OG HVORNÅR?

Månen og planeterne kan ses på himlen tidligt om morgenen den 18. juni. De er synlige i en time eller to, indtil planeterne forsvinder i Solens lys knap en time før solopgang.

SYNLIGHED?

Himmellegemerne lyser klart og kan nemt ses med det blotte øje. De står lavt over horisonten i sydlig og østlig retning med planeterne placeret til venstre for Månen.

Saturns ovale form kan ses med en kikkert eller et teleskop. Vil du fotografere optrinnet, skal du bruge et stativ og et teleobjektiv og passe på ikke at overbelyse Månen, som lyser ret kraftigt.