Månen viser sin mægtige glorie frem i mørket

En cirkel af lys indrammer Månen i begyndelsen af juli. Og for en gangs skyld skal du ikke håbe på en skyfri himmel for at kunne se et astronomisk fænomen – tynde skyer skaber lyscirklen.

Månen

Fuldmånens lys bliver brudt af små iskrystaller i tynde skyer på himlen. Det skaber en cirkel om Månen – den såkaldte halo. Inderst er ringen rød, og udenom består den af hvidt lys, som gradvist falder i intensitet.

© JESPER GRØNNE, HVAD I HIMLEN.DK

Den 9. juli bliver himlen lyst op af fuldmånen. Hvis du kigger på Månen ved midnatstid i dagene deromkring, har du store chancer for at opleve vores naturlige satellit med en ring om sig. Fænomenet kaldes for en månehalo.

Fænomenet er afhængigt af, at der er tynde cirrusskyer, også kendt som fjerskyer, på himlen. Kig efter dem, mens det er lyst, så du ikke går forgæves om natten. De kan ikke ses i mørket.

De tynde skyer består af iskrystaller, som bryder lyset. Brydningen opdeler lyset, så den røde farve adskilles og står tydeligt frem.

SÅDAN GØR DU

  • Sørg for at have frit udsyn til horisonten mod syd- sydøst. Her vil fuldmånen stå, men den kommer ikke langt op over horisonten. Den nederste del af haloen vil derfor ikke kunne ses.
  • Hvis du vil fotografere haloen, er det en god idé at bruge et vidvinkelobjektiv. Haloen er så stor, at din almindelige linse kan ikke få hele fænomenet med.
  • Indstil dit kamera til en eksponeringstid på et par sekunder. Brug et stativ, så billederne ikke bliver rystede. På den måde er du sikker på at få hele effekten af haloen med, så du kan se, at den inderste ring er rød.