Skyggefyldte kratere ved Månens poler er fyldt med is. Det har amerikanske forskere afsløret med et spektrometer, som kortlægger mineralerne på Månens overflade.
Opdagelsen er afgørende for planerne om at bygge permanente baser på Månen.

Spektroskopiske undersøgelser af Månen har vist kratere af vandis (røde prikker) på Månens poler
Apropos Månen ...
Selvom den ligger sølle 384.000 km væk, så er den gamle Måne faktisk stadig fuld af overraskelser. Her er et udpluk af de seneste nyheder indenfor måneforskningen.

Mystiske månehvirvler er drevet af magneter
Lyse mønstre i månestøvet har nu en forklaring: Astronomer mener, hvirvlerne opstår, fordi partikler i solvinden påvirkes af lokale magneter.
De er formentlig dannet for over 3 mia. år siden, da Månen havde aktive vulkaner. Høje temperaturer fik mineraler til at udskille jern, der blev magnetiseret af Månens magnetfelt.

Nyt teleskop går på jagt efter Månens søskende
Når asteroider farer forbi os, bliver nogle af dem fanget af tyngdekraften som en slags midlertidige minimåner. Der er altid en eller to i omløb om Jorden.
Nu vil astronomer undersøge deres sammensætning og oprindelse med teleskopet LSST i Chile. Minimånerne kan blive første mål for minedrift i rummet.

Månestøv er farligt for menneskeceller
Nye eksperimenter viser, at månestøv er farligt for os, formentlig fordi partiklerne er så små, at de kan krydse barrierer i vores væv.
Forskere har udsat lungeceller fra mennesker og hjerneceller fra mus for kunstigt månestøv – dvs. helt tørre partikler på få mikrometer – og op mod 90 procent af cellerne døde.