Mars

Mars planet

Den røde planet

Mars er den mest udforskede planet i Solsystemet. Selvom Mars i dag er meget forskellig fra Jorden, mener forskerne, at de to planeter engang har lignet hinanden, og undersøgelser har også vist, at der er tegn på vand på Mars. Det store spørgsmål er derfor: findes der liv på Mars? Og kan vi i fremtiden bosætte mennesker på Mars? Illustreret Videnskab følger altid med i de nyeste opdagelser om den røde planet og jagten på liv i rummet. Bliv klogere på fakta og viden om Mars her på siden.

Planeten Mars

Mars er ligesom Jorden en klippeplanet. Dens overflade er tør og dækket med støv i en rødlig farve, og derfor går den også under navnet Den Røde Planet.

Mars tyngdekraft er kun 38% af Jordens tyngdekraft, og atmosfæren på Mars er desuden meget tynd.

Det meste af atmosfæren består udelukkende af kuldioxid, og modsat Jordens atmosfære beskytter den ikke planeten mod Solens ultraviolette lys.

Planeten Mars

© Shutterstock

Finder vi liv på Mars?

Siden 1970’erne har robotter og sonder udforsket Mars, og der er fundet tegn på vand, og at der tidligere har været flydende vand. Dengang havde Mars også en tykkere atmosfære, og var i det hele taget mere egnet som levested for liv, som vi kender det, end i dag. Tegn på vand på Mars har stor betydning for os mennesker. Vandet kan vise sig at være grobund for primitivt liv på Mars, og dermed løse mysteriet om, hvorvidt vi er alene i rummet. På længere sigt vil vand på den røde planet, gøre det lettere at kolonisere os mennesker på Mars. Den røde planet er blandt de mest oplagte kandidater i jagten på en ny verden for menneskeheden.

Afstand til Mars

Afstanden til Mars fra Jorden kan varier mellem 401 mio km og 55,7 mio km.

Forklaringen er, at planeterne bevæger sig i deres respektive baner, og skal et rumfartøj sendes til Mars, skal tidspunktet planlægges således, at banerne mellem Jorden og Mars overlapper hinanden. Rejsetiden til Mars vil dog mindst tage seks måneder.

Fakta om Mars

  • Mars har 2 måner, Phobos og Deimos
  • Mars temperatur er -63 °C (gns.)
  • Mars afstand til Solen er 228 millioner km.
  • Mars diameter er 6779 km.
Mars - Fakta om Mars

© Shutterstock