Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars

Mars planet

Den røde planet

Mars er den mest udforskede planet i Solsystemet. Selvom Mars i dag er meget forskellig fra Jorden, mener forskerne, at de to planeter engang har lignet hinanden, og undersøgelser har også vist, at der er tegn på vand på Mars. Det store spørgsmål er derfor: findes der liv på Mars? Og kan vi i fremtiden bosætte mennesker på Mars? Illustreret Videnskab følger altid med i de nyeste opdagelser om den røde planet og jagten på liv i rummet. Bliv klogere på fakta og viden om Mars her på siden.

Planeten Mars
© Shutterstock

Planeten Mars

Mars er ligesom Jorden en klippeplanet. Dens overflade er tør og dækket med støv i en rødlig farve, og derfor går den også under navnet Den Røde Planet.

Mars tyngdekraft er kun 38% af Jordens tyngdekraft, og atmosfæren på Mars er desuden meget tynd.

Det meste af atmosfæren består udelukkende af kuldioxid, og modsat Jordens atmosfære beskytter den ikke planeten mod Solens ultraviolette lys.

Finder vi liv på Mars?

Siden 1970’erne har robotter og sonder udforsket Mars, og der er fundet tegn på vand, og at der tidligere har været flydende vand. Dengang havde Mars også en tykkere atmosfære, og var i det hele taget mere egnet som levested for liv, som vi kender det, end i dag. Tegn på vand på Mars har stor betydning for os mennesker. Vandet kan vise sig at være grobund for primitivt liv på Mars, og dermed løse mysteriet om, hvorvidt vi er alene i rummet. På længere sigt vil vand på den røde planet, gøre det lettere at kolonisere os mennesker på Mars. Den røde planet er blandt de mest oplagte kandidater i jagten på en ny verden for menneskeheden.

Mars - Fakta om Mars
© Shutterstock

Afstand til Mars

Afstanden til Mars fra Jorden kan varier mellem 401 mio km og 55,7 mio km.

Forklaringen er, at planeterne bevæger sig i deres respektive baner, og skal et rumfartøj sendes til Mars, skal tidspunktet planlægges således, at banerne mellem Jorden og Mars overlapper hinanden. Rejsetiden til Mars vil dog mindst tage seks måneder.

Fakta om Mars

  • Mars har 2 måner, Phobos og Deimos
  • Mars temperatur er -63 °C (gns.)
  • Mars afstand til Solen er 228 millioner km.
  • Mars diameter er 6779 km.

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul