Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Marsroverens kamera PIXL afsøger klipper efter spor af liv

Danske forskere forsyner Mars-rover med øjne

Når Perseverance lander på Mars i dag, er den fuld af bidrag fra den danske forskningsverden, der skal hjælpe roveren med at se klart og nærstudere marsjord efter spor af liv.

NASA/JPL-Caltech

Jagten på liv i Universet er det 21. århundredes forkromede rummission.

Når roveren Perseverance med en dronekran bliver dumpet ned på Mars, tager eftersøgningen et seriøst skridt fremad.

Missionen er den første med det definerede mål at finde liv på vores naboplanet.

Med ombord er stribevis af danske instrumenter, som skal hjælpe roveren med at aflæse sine omgivelser i jagten på liv.

Dansk kamerateknologi skal guide jagten på liv

Hvis alt går vel, kan Perseverance tage prøver, der når retur til Jorden i begyndelsen af 2030’erne og endeligt afsløre tegn på mikrobiologisk liv på Mars.

Men inden da sender roveren massevis af billeder og videoer, som kan levere den store opdagelse. Og her vil dansk forskning have spillet en helt central rolle.

© NASA/JPL-Caltech

Se de danske bidrag til Mars-roveren Perseverance

 • Mastcam-Z – Dobbeltkamera filmer overflade

  To kameraer i roverens mast skal filme, zoome ind på og tage panoramabilleder af Marsoverfladen for at udpege, hvor prøver af overfladen skal tages. Danske forskere sikrer at overfladens farvesammensætning er gengivet rigtigt på billederne på trods af skiftende lysforhold på planeten.

 • SuperCam – Laser afslører klippens kemi

  Et kamera i roverens top kan ved hjælp af en laserstråle og et såkaldt spektrometer afsløre den kemiske sammensætning i en klippe. Igen har danske forskere leveret de redskaber, der sikrer at resultaterne bliver aflæst korrekt.

 • MOXIE – Testinstrument producerer ilt

  Under Perseverances mission skal et instrument under roveren lave forsøg med at omdanne Marsatmosfærens CO2 til ilt – et forsøg, der skal hjælpe fremtidige bemandede missioner. Danske forskere har ydet videnskabelig ekspertise.

 • PIXL – Røntgensensor nærstuderer mulige livstegn

  Med såkaldt røntgenflourescens kan en sensor for enden af roverens arm undersøge molekylesammensætningen – og muligt liv – i sten i helt ned til et saltkorns størrelse. Forskere fra Danmark har produceret et kamera og blitz, der guider sensorens navigation.

Forskere fra Københavns Universitet har leveret det såkaldte kalibreringsværktøj til Mastcam–Z, der udgør roverens primære sæt øjne.

Kalibreringsværktøj viser nogle farvereferencer, som giver bedre billeder fra Mars.

Støv i atmosfæren og Marsdagens varierende lys ændrer de farver, et kamera på Mars optager. Kalibreringsværktøjet (til venstre) sikrer at gråtoner og farver er justeret rigtigt uanset forholdene. Den lille stift midterst kaster en skygge, der hjælper med at vurdere lyset på planeten.

© NASA

Med det danske redskab er Mastcam-Z i stand til at farve billederne rigtigt, hvilket er vigtigt for at identificere overfladens geologi.

Forskere fra Københavns Universitet har desuden arbejdet på instrumenterne SuperCam og MOXIE, sidstnævnte med forskere fra DTU.

Måtter af liv kan ses i et støvkorn

For enden af Perseverances arm sidder kameraet PIXL, der meget vel kan opdage de første beviser på liv på Mars.

Kameraet kan røntgenfotografere overfladen og de den kemiske sammensætning i sten på størrelse med et saltkorn. PIXLs bevægelser er styret af et mindre kamera, som er udviklet hos DTU Space, og som tidligere er blevet brugt til at navigere satellitter og rumfartøjer.

Dansk kamera guider jagten på liv

Kameraet, kaldet Micro Context Camera, er beklædt med 24 karat guld for at beskytte det mod stråling.

© DTU Space

Hvis Mars var dækket af vand for fire milliarder år siden, kan klipperne være belagt med en måtte af mikrobiologiske fossiler, som på Jorden er kendt som stromatolitter – en forløber til liv.

PIXL kan opfange signaturen fra en stromatolit-lignende aflejring, og – hvis det eksisterer – finde nulevende mikrobiologiske organismer.

Læs også:

Perseverance på Mars
Mars

Kæmpe-rover er landet på Mars

6 minutter
Mars

Mars HAR flydende vand under isen

3 minutter
Mars

Nu sker det: Mission ankommer til Mars

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul