Forskere på University of Central Florida i USA har fundet frem til opskriften på forskellige typer af støv, som dækker Mars’ overflade.
Ud fra opskriften har forskerne skabt “marsjord", der skal bruges til at teste det udstyr, som skal bruges på kommende marsrejser.
Derudover skal marsstøvets egnethed som landbrugsjord og byggemateriale undersøges.
Overfladen på Mars er knastør
Ligesom på Jorden består det øverste jordlag på Mars af det, geologerne kalder regolit, dvs. løst klippemateriale, som er knust og sønderdelt af vind og vejr.
Laget af regolit er sammensat af fint støv, grovere sandkorn og større klippeflager.

Det er marsstøv som dette, som forskerne gerne vil lave eksperimenter med.
Her stopper ligheden dog også, da det yderste jordlag på Jorden er fyldt med biologisk materiale, der sammen med vand sørger for at klistre vores yderste jordlag sammen.
På Mars er overfladen derimod knastør, og det meget fine støv bliver let hvirvlet op i atmosfæren, hvor det giver himlen et rødligt skær – formentlig pga. støvets indhold af jern, som er rustet for flere milliarder år siden, da Mars havde flydende vand.
Støv kan bruges som byggemateriale
En af de støvtyper, som forskerne har genskabt i laboratoriet, har vist sig at være velegnet for kommende nybyggere på Mars. Ifølge opskriften skal støvet bare tilføres vand og stoffet natriummetasilikat.

1. Tag en håndfuld marsstøv skabt af regolit, knust klippe.

2. Tilføj vand og natriummetasilikat, og rør blandingen op til en blød pasta.

3. Lad blandingen tørre og hærde til en hård cement, og begynd at bygge.
Marsstøv bliver allerede bestilt
Ubemandede missioner har givet forskerne detaljeret viden marsstøvets sammensætning.
Fx viste sonden Phoenix, at støvet er let basisk og indeholder magnesium, natrium, kalium og klor, mens roveren Curiosity opdagede mineraler som feldspat, pyroxen og olivin.
Det kunstige støv koster 20 dollars kiloet, og Kennedy Space Center har allerede bestilt et halvt ton.