Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars
© Shutterstock
Universet - Mars

Hvilken farve har Mars?

Mars ser rød ud fra Jorden. Men ville man opleve samme farve, hvis man forestiller sig, at man stod på planeten?

Faktisk er Mars’ sande farve noget, forskerne strides om i øjeblikket. Da det første farvebillede, der blev taget af sonden Viking 1 i 1976, blev offentliggjort, viste det et landskab med brunlige farver og en nydelig lyseblå himmel.

Men efter nogle timer udsendte NASA en farvekalibreret version, hvor alting – inklusive himlen – havde en markant orangerød kulør. Alle farvebilleder fra Mars – også de seneste taget af de to Marsrovere – er nemlig digitale, hvor man så at sige vælger farverne selv. Derfor er det hverken let eller entydigt at afgøre, hvad øjet ville se.

På det seneste er der sået tvivl om den meget røde udgave af Mars, så i stedet for at udføre en farvekalibrering, hvor man i realiteten kender resultatet på forhånd, har man forsøgt at holde sig til de rå data.

De synes at vise, at Marsoverfladen ikke er rød, men brun, og at himlen er blålig. Det er rigtigt, at Mars giver indtryk af at være rød, når man betragter den i en lille kikkert. Men det er ikke nødvendigvis den farve, man ville opleve, hvis man var der selv. På samme måde ser Månen ud til at være hvid, hvor den faktisk er brunlig.

Læs også:

Mars

Curiosity er nu alene på Mars

2 minutter
Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Måneformørkelse rammer Danmark fredag aften

4 minutter
Magnetfelter
Mars

Har Mars magnetiske poler som Jorden?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul