Hvilken farve har Mars?

Mars ser rød ud fra Jorden. Men ville man opleve samme farve, hvis man forestiller sig, at man stod på planeten?

Mars
© Shutterstock

Faktisk er Mars’ sande farve noget, forskerne strides om i øjeblikket. Da det første farvebillede, der blev taget af sonden Viking 1 i 1976, blev offentliggjort, viste det et landskab med brunlige farver og en nydelig lyseblå himmel.

Men efter nogle timer udsendte NASA en farvekalibreret version, hvor alting – inklusive himlen – havde en markant orangerød kulør. Alle farvebilleder fra Mars – også de seneste taget af de to Marsrovere – er nemlig digitale, hvor man så at sige vælger farverne selv. Derfor er det hverken let eller entydigt at afgøre, hvad øjet ville se.

På det seneste er der sået tvivl om den meget røde udgave af Mars, så i stedet for at udføre en farvekalibrering, hvor man i realiteten kender resultatet på forhånd, har man forsøgt at holde sig til de rå data.

De synes at vise, at Marsoverfladen ikke er rød, men brun, og at himlen er blålig. Det er rigtigt, at Mars giver indtryk af at være rød, når man betragter den i en lille kikkert. Men det er ikke nødvendigvis den farve, man ville opleve, hvis man var der selv. På samme måde ser Månen ud til at være hvid, hvor den faktisk er brunlig.